rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
 • A falmászás

 • Share on Tumblr

  A falmászás egy nagyszerû sport: egyesíti az extrém sportok izgalmát a tökéletes biztonsággal. Ennek eredménye egy felejthetetlen élmény, amely egyben intenzív testmozgás is. A mászás gyakorlatilag nincs korhoz kötve, kb. 4 éves kortól kezdve bárki mászhat, aki kedvet érez hozzá, hisz teljes biztosítás mellett tudásszintjének megfelelõ nehézségû falakon teheti mindezt.

  Falmászás a teljes testet igen intenzíven dolgoztatja meg, kiváló erõfejlesztõ és állóképesség javító hatása mellett igen jelentõs a koordinációs képességre kifejtett jótékony hatása. Segít legyõzni a magasságtól való félelmet, a tériszonyt is. Mivel hirtelen, rövid idõ alatt történõ nagy erõkifejtésre általában nincs szükség, ezért az izmok és izületek sérülésének kockázata minimális.

  A falmászás elsõ sorban a törzs izmat, valamint az alkart erõsíti, de jelentõsen terheli a felkart, valamint a feneket, combot és a vádlit is. Nem szabad meglepõdnünk, ha egy komolyabb edzés után szinte minden porcikánk elfárad. Lányok általában tartanak attól, hogy testük a falmászástól elfiúsodik, túl izmossá válik. Ez nincs így, hiszen borzasztóan nehéz nagy tömegû izomzatot felépíteni, gondoljunk csak bele: ha ez így lenne, a mászófalakat pillanatok alatt ellepnék a nõi-férfi testépítõk a vastagodás reményében :). Azok a lányok, akik huzamosabb ideje másznak falat, épp arról tesznek külsejükkel tanúbizonyságot, hogy arányosan formálódik testük, alakjuk határozottan vonzó, nõies.

  A falmászás tipikusan az a sport, ami olyan izmokat erõsít, ami a mindennapokban is szükséges, de kerülhet az ember olyan helyzetekbe, amibõl szó szerint csak kimászni lehetséges, nem árt, ha az ember gyakorlattal vág neki az ilyesminek.

  Gyakorlatlan falmászók gyakran követik azt a hibát, hogy iszonyatosan kapaszkodnak a falba, szinte kézzel másznak. Az erõs kapaszkodásra általában csak a negatív falakon van szükség, hisz ekkor testsúlyunkat nem tudjuk lábunkra terhelni. A földre merõleges falaknál a kezdõknek javasolni szoktuk, hogy többet másszannak lábból, vagyis egyrészt tegyék nyugodtan testsúlyukat lábukra, másrészt elõször lépjenek, és csak utána keressenek kézzel új fogást. Rutinosabb falmászók ezeken a falakon akár egy kézzel is felmásznak! :)

  Milyen felszerelés szükséges a falmászáshoz?

  Az egyik legfontosabb a kényelmes öltözék. Egy kényelmes melegítõ ajánlott, így az esetleges horzsolások is elkerülhetõk, melegebb idõben egy 3/4-es nadrág vagy short is jó választás. Pólóból jobb az ujjatlan, kevésbé akadályoz, igaz a könyököt nem védi a horzsolásoktól, de hát vigyázni kell magunkra - amúgy sem jellemzõ a könyök felsértése.

  Másik nagyon fontos dolog a jó cipõ. Ha nincs mászócipõnk, egy kénylmes, nem túl nagy (nem baj, ha kicsit szorító), vékony orrú edzõcipõ is megteszi a kezdetekben. Ha viszont szeretnénk kicsit komolyabban foglalkozni a sporttal, vagy nehezebb részeket is kimásznánk, akkor szükség lesz egy jó mászócipõre. Ezek pl. Tengerszemben vagy Mountexben kaphatók, javasolt az eladók segítségét kérni. Elõfordulhat, hogy nagyon szûk cipõt javasolnak, a túl szûk cipõ azonban ugyanolyan rossz, mint a tág cipõ. Szûk cipõt azért javasolnak, hogy a lábujjak ne bukhassanak hátra, ezáltal ne csússzunk le egy lépésrõl. Egy túl szûk, kényelmetlen cipõben viszont kínkeservessé válik a mászás, és általában fel is sérti a lábat. Alapvetõen két fajta cipõt szoktak árusítani, a gyakorló és a versenyzõ cipõ. A gyakorlócipõk orra (szinte kizárólag ezt a részt használjuk, ez kopik) keményebb gumiból készül, így nehezebben kopik, de könnyebben lecsúszik egy fogásról. Használata nem hagyja, hogy ellustuljunk, pontosabb lépéseket követel meg, pont gyakorlásra ideális. A versenycipõk orra ezzel szemben lágyabb gumiból készül, így egy kevésbé jó lépést is megtart a fogáson. Ez egy verseny közben elõny, viszont gyakorló cipõként ilyet használva ellustulhatunk, mivel nem kényszerít pontos lépésekre. Jobban is kopik, gyorsabban elhasználódik, és drágább is.

  A mászás biztonságáért a biztosító, a kötél, a biztosítási pont, a beülõ, és az egyéb biztosítóeszközök (lapka, reverso, grigri, stb.) felelnek. Biztosítónak csak megbízható ember jöhet szóba, kezdõk esetében meg kell kérni valakit, hogy figyelje, hogy biztosít, hamar bele lehet rázódni, de általában nagy odafigyelést igényel. A Mászóbirodalomban található kötelek épségére kiemelten odafigyelünk. A felsõbiztosítási pontok minden esetben három rögzítést jelentenek, mindegyik rögzítés többszörösen elbírja egy átlagos ember súlyát, ha egy kiszakadna marad még kettõ, amelyek szintén így túl vannak méretezve. Beülõkbõl széles választék áll rendelkezésre a túraboltokban, drága extra kényelmestõl a fapados, de olcsóig bármi. Ezek általában mind megbízhatók, pontos típusért kérjük az eladók segítségét.

  Biztosítóeszközökbõl a Mászóbirodalomban általában grigriket adunk, ezek az eszközök automatikusan megfogják a mászót, ha beleülnek (beleesnek), a biztosítónak csak az utánhúzásra kell ügyelnie. Eresztés egy kis kar meghúzásával történik, ha bármi baj történik, a kart azonnal el kell ereszteni (így megállítva az esést)! Lehetõség van egyéb biztosítóeszközök használatára, például lapkát vagy reverso-t lehet használni, de saját eszközt kizárólag saját felelõsségre, hisz ezek sértetlenségét nem ellenõrizhetjük ellentétben az általunk biztosítottakkal. Ezeknél a biztosítóeszközöknél már figyelni kell arra is, hogy a kötél utánhúzása után a kötelet "le kell törni", vagyis biztosítani kell, hogy a kötél nagyon erõsen súrlódjon az eszközön. Így ha a mászó beleesik, nekünk csak a letört kötelet kell szorítani, a mászó súlyát az eszközön keresztül a biztosító teste ellensúlyozza, nem kell a beleesett mászót karból megtartani. Csak gyakorlottabb mászóinknak ajánljuk! Nálunk lehetõség van a biztosító rögzítésére is, így nagy testsúly különbségek esetén sincs ok az ijedelemre, nem lehet a biztosítót nagyon felrántani (de egyébként sincs semmi baj akkor sem, ha a biztosító felrepül kicsit, a biztosítóeszköz oldásánál úgyis elõször a biztosító fog ereszkedni).

  Elõfordul, hogy valaki ereszkedõ nyolcashoz szokott, mint "biztosítóeszköz", de mint a neve is mutatja ez egy ereszkedõ eszköz, nálunk tilos ezt használni biztosításhoz. Helyette lapka vagy reverso használata lehetséges.

  Milyen mászási módok léteznek?

  A Mászóbirodalomban minden falon felsõ biztosítási pont található, vagyis a fentrõl jövõ kötél egyik végébe a mászó, a másik végébe a biztosító kötheti be magát. Nagyobb beleesés csak a biztosító figyelmetlenségébõl származhat, általában 1m-nél kisebbet esik a mászó.

  Néhány falnál lehetõség van arra is, hogy ún. elõbiztosítással másszon a mászó, ekkor a kötelet (amit külön kérni kell a falmesterektõl) alulról kb. másfél méterenként minden alkalommal be kell akasztani egy ún. köztesbe (egy falba fúrt nitt, abba heveder fûzve, rákapcsolva egy karabiner, ahova akasztani kell). Elõfordulhatnak nagyobb beleesések például ha a mászó pont akkor esik bele, amikor be akar akasztani. Másfél méteres köztestávolsággal akár 3-4 métert is zuhanhat a mászó. Nagyobb odafigyelést igényel, és nagyobb kihívást jelent így mászni és biztosítani. Mivel ezt már nemnagyon lehet Grigrivel biztosítani (hiszen a kötelet a köztesek elhagyása után lazítani kell, hogy a mászó továbbmehessen), ezért csak gyakorlottabb mászóinknak ajánljuk.

  Boulderezésnek nevezzük azt a mászási stílust, amikor a mászó alacsonyan, biztosítás nélkül mászhat. Ezesetben szivacsot szokás a mászó alá rakni, hogy esetleges leesésekkor ne történhessen sérülés. Extrém pozíciókat lehet kipróbálni, bizonyos mozdulatokat, ugrásokat begyakorolni. Sajnos egyelõre nincs boulder falunk, de tervezzük a közeljövõben ezek építését is.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Azonnali megoldás a törött végtagoknak

  Az extrém sportok szerelmesei örülhetnek, hiszen hamarosan minden körülmények között képesek lesznek ellátni sérüléseiket annak az egyedülálló speciális mûanyag végtagsínnek a segítségével, amelyet nemrég nemzetközi tervezési díjjal jutalmaztak.

 • Karate

  A karate kialakulása

  A karate szülõföldje Okinava, a Rjúkjú szigetcsoport legnagyobb szigete volt. Történelmét földrajzi fekvése nagyban meghatározta, kultúráját kínai és japán hatások alakították.

 • Ju-Jitsu: japán harci irányzat

  Leírás:
  A Ju-jitsu japán harcmûvészet - fegyver nélküli közelharc rendszer, melynek célja a fegyveres vagy fegyvertelen támadó ellenfél akciójának megakadályozása vagy kontrollálása. Tehát magában foglalja a test-test elleni harc pusztakezes és fegyveres módszerét. Éppen ezért a régi korokban a Ju-Jitsunak két fõ funkciója volt: az egyik, képessé tenni az embert, hogy fegyvertelenül letartóztasson, vagy megbirkózzon más fegyvertelen személlyel vagy személyek csoportjával. A másik, képessé tenni az embert, hogy megszerezze az elõnyt a küzdelemben az ellenfele felett azután is, hogy elvesztette vagy félretette fegyvereit. A fegyver-fegyver elleni küzdelemben a harc során pedig fogásokat is alkalmazzon a gyõzelem érdekében.

 • Tai Ji: Tai Chi Chuan

  Kínai harcmûvészeti stílus, az úgynevezett "Belsõ Irányzatok" legismertebb és legteljeskörûbbnek tartott képviselõje. Jellemzõje a nem pusztán fizikai erõre alapuló gyakorlásmód, az energia – a Csí – teljeskörû alkalmazása, és a gyakorlások során lassú és folyamatos meditatív mozgásban végzett formagyakorlatok, valamint azok harci alkalmazásai.

 • Kobudo - az õsi harc útja

  Leírás:
  A kobudo stílusai 1609 után alakultak ki Okinawa szigetén, amikor betiltották a lakosság körében a fegyverviselést. Ekkor fejlõdött ki - nagyrészt titokban - a sorozatos támadásoknak köszönhetõen a kobudo és a karate-do stílusok mozgásanyaga.

 • Sumo: tradicionális japán küzdõsport

  Leírás:
  A szumó Japán hagyományos nemzeti sportága. A szumó küzdelem során a cél: kiszorítani az ellenfelet a körbõl vagy valamelyik testrészét (kivéve természetesen a talpát) a küzdõtérre (mely egy 4,55 m átmérõjû kör) érintetni. Van egy játékvezetõ és néhány döntõbíró, akik figyelemmel kísérik a mérkõzést, és eldöntik, hogy ki a gyõztes. Ezek a küzdelmek átlagosan néhány másodpercig tartanak, bár néhány izgalmas összecsapás 2-3 percig is eltarthat. A küzdõfeleknek tilos hajat húzni, szemet nyomni és ököllel ütni. A szumóban nyomást, gáncsolást, pofozást és különbözõ testdobásokat lehet látni.

 • Tai Ji: Wudang Tai Chi Chuan

  A Wudang név egyben tiszteletadás a Tai Chi Chuan alapítója, a Wudang-hegyi remete, Chang San-feng irányába is. Összefoglaló és iránytû.

 • Egyiptomba tartanak az extrém sportok kedvelõi

  Húsz óra hajóút vár a kelet-közép-európai - köztük magyar - sportolókból álló Old Spice - expedícióra, amelynek tagjai jelenleg Szudánból Egyiptomba tartanak. Az extrém sportolókból álló expedíció március 10-én indult el a dél-afrikai Fokvárosból, hogy különféle erõt próbáló feladatokat megoldva - hegymászás, futás, túrázás, biciklizés, evezés - 150 nap alatt átvágjon Afrikán.

 • Kick-box: a modern küzdõsport

  Leírás:
  A kick-box sport az 1970-es évek elején alakult ki az az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában. Létrehozóinak egyik fõ célja az volt, hogy az ütéseket és rúgásokat használó távol-keleti eredetû harci mûvészetek - a karate, a taekwondo és a kung-fu - mozgásanyagát továbbfejlesztve és részben azokat ötvözve, egy önálló, verseny-centrikus küzdõsportot hozzanak létre.

 • Hapkido: koreai harci irányzat

  Története:
  A Hapkido kialakulásának történetében alapvetõen a hapkido technikáinak és elméletének egyik fõ forrása az aiki-jujutsu õsi japán harci rendszer, Choi Yung Sul (1904-1986) és elsõ tanítványai játszották a legmeghatározóbb szerepet.

 • Csötönyi vette át az európai boksz irányítását

  A következõ AIBA végrehajtó bizottsági ülésig, 2008 februárjáig marad fenn ez az állapot, azt követõen megszûnik az EABA, pontosabban összeolvad az AIBA európai irodájával, és európai konföderáció néven mûködik tovább. A rendkívüli kongresszus két további fontos határozatot hozott: a felnõtt férfi mérkõzések játékideje négyszer két percrõl háromszor háromra módosul - azaz helyreáll az 1996-ig létezett rend -, továbbá megszûnik a fejvédõ használata. Mindkét változás a jövõ évi pekingi olimpia után lép életbe.

 • Letartóztatás a Forrest-gyilkosság ügyében

  Korábban beszámoltunk arról, hogy a korábbi váltó- és nagyváltósúlyú világelsõ Vernon Forrest (41 gyõzelem – 3 vereség) gyilkosság áldozata lett, s az elkövetõket nagy erõkkel keresi az atlantai rendõrség.

 • Hibrid stílusok - Ketrecharc, Pride, MMA

  Modern küzdõsport rendszer

 • Sambo

  Orosz küzdõsport és önvédelmi rendszer

  Jelentése:
  Sambo = 'SAMozaschita Bez Oruzhiya' - Fegyver nélküli önvédelem

 • Eskrima, Kali, Arnis: fülöp - szigeteki harcok

  Jelentésük:
  Az Eskrimán, Arnison és Kalin kívül van néhány kevésbé használatos név is: Estokada, Etoque, Fraile, Arnes de mano, Kaliradman, Didya, Kabaroan, Siniwalli. Az Eskrima a spanyol esgrima szóból ered, ami vívást, az Arnis a szintén spanyol arnés szóból származik, ami fegyverzetet, védekezõ fegyvereket jelent, a Kali egy széles pengéjû kard neve, ami még ma is népszerû a Fülöp-szigeteken élõk körében, különösen az ország déli területein.

 • Francia box: Savate

  Savate, avagy az alvilág küzdõsportja

  Az angol boksz ismert szerte a világon. Kevesebben hallottak a küzdõsport franciaországban született változatáról, melynek "elsõ mûvelõi" francia rablók és alvilági alakok voltak.

 • Bárdosi Sándor szumó világbajnok

  Bárdosi Sándor aranyérmet szerzett a 85 kg-os kategóriában a Thaiföldön zajló szumó-világbajnokságon. A magyar szövetség tájékoztatása szerint az Európa-bajnok, s korábban birkózó olimpiai ezüstérmes Bárdosi ausztrál, ukrán, egyiptomi és orosz versenyzõt verve jutott be a döntõbe, ahol a bolgárok korábbi Eb- és vb-gyõztesét, Szilian Georgijevet gyõzte le.

 • Balzsay börtönben!

  Az ökölvívó nagyon nyomasztónak találja az egyszemélyes cellát. Balzsay Károly a sopronkõhidai börtönbe látogatott, ahol a rabokkal találkozott. Elõtte már több sportoló is járt itt.

 • A bosszú sokat hozott a konyhára

  A bosszú jó üzletnek bizonyult Brock Lesnar számára, az UFC nehézsúlyú bajnoka 400 ezer dollárt kapott azért a hétperces bunyóért, melynek végén KO-val aratott gyõzelmet kihívója, Frank Mir felett.

  Ezzel elégtételt vett a bajnoki címére pályázó Mir-en, aki 2008 februárjában kopogtatásra kényszerítette az UFC 81-en.

 • Taekwon do: koreai harci irányzat

  Hazai stílusok:
  - ITF Taekwon-do
  - WTF Taekwondo

  A Taekwondo jelentése:
  A Taekwondo szó új keletû, csak az 1950-es évektõl kezdte használni Choi Hong Hi, és késõbb az általa kitalált nevet adták az új harcmûvészeti ágnak.