rss

 • A falmászás

 • Share on Tumblr

  A falmászás egy nagyszerû sport: egyesíti az extrém sportok izgalmát a tökéletes biztonsággal. Ennek eredménye egy felejthetetlen élmény, amely egyben intenzív testmozgás is. A mászás gyakorlatilag nincs korhoz kötve, kb. 4 éves kortól kezdve bárki mászhat, aki kedvet érez hozzá, hisz teljes biztosítás mellett tudásszintjének megfelelõ nehézségû falakon teheti mindezt.

  Falmászás a teljes testet igen intenzíven dolgoztatja meg, kiváló erõfejlesztõ és állóképesség javító hatása mellett igen jelentõs a koordinációs képességre kifejtett jótékony hatása. Segít legyõzni a magasságtól való félelmet, a tériszonyt is. Mivel hirtelen, rövid idõ alatt történõ nagy erõkifejtésre általában nincs szükség, ezért az izmok és izületek sérülésének kockázata minimális.

  A falmászás elsõ sorban a törzs izmat, valamint az alkart erõsíti, de jelentõsen terheli a felkart, valamint a feneket, combot és a vádlit is. Nem szabad meglepõdnünk, ha egy komolyabb edzés után szinte minden porcikánk elfárad. Lányok általában tartanak attól, hogy testük a falmászástól elfiúsodik, túl izmossá válik. Ez nincs így, hiszen borzasztóan nehéz nagy tömegû izomzatot felépíteni, gondoljunk csak bele: ha ez így lenne, a mászófalakat pillanatok alatt ellepnék a nõi-férfi testépítõk a vastagodás reményében :). Azok a lányok, akik huzamosabb ideje másznak falat, épp arról tesznek külsejükkel tanúbizonyságot, hogy arányosan formálódik testük, alakjuk határozottan vonzó, nõies.

  A falmászás tipikusan az a sport, ami olyan izmokat erõsít, ami a mindennapokban is szükséges, de kerülhet az ember olyan helyzetekbe, amibõl szó szerint csak kimászni lehetséges, nem árt, ha az ember gyakorlattal vág neki az ilyesminek.

  Gyakorlatlan falmászók gyakran követik azt a hibát, hogy iszonyatosan kapaszkodnak a falba, szinte kézzel másznak. Az erõs kapaszkodásra általában csak a negatív falakon van szükség, hisz ekkor testsúlyunkat nem tudjuk lábunkra terhelni. A földre merõleges falaknál a kezdõknek javasolni szoktuk, hogy többet másszannak lábból, vagyis egyrészt tegyék nyugodtan testsúlyukat lábukra, másrészt elõször lépjenek, és csak utána keressenek kézzel új fogást. Rutinosabb falmászók ezeken a falakon akár egy kézzel is felmásznak! :)

  Milyen felszerelés szükséges a falmászáshoz?

  Az egyik legfontosabb a kényelmes öltözék. Egy kényelmes melegítõ ajánlott, így az esetleges horzsolások is elkerülhetõk, melegebb idõben egy 3/4-es nadrág vagy short is jó választás. Pólóból jobb az ujjatlan, kevésbé akadályoz, igaz a könyököt nem védi a horzsolásoktól, de hát vigyázni kell magunkra - amúgy sem jellemzõ a könyök felsértése.

  Másik nagyon fontos dolog a jó cipõ. Ha nincs mászócipõnk, egy kénylmes, nem túl nagy (nem baj, ha kicsit szorító), vékony orrú edzõcipõ is megteszi a kezdetekben. Ha viszont szeretnénk kicsit komolyabban foglalkozni a sporttal, vagy nehezebb részeket is kimásznánk, akkor szükség lesz egy jó mászócipõre. Ezek pl. Tengerszemben vagy Mountexben kaphatók, javasolt az eladók segítségét kérni. Elõfordulhat, hogy nagyon szûk cipõt javasolnak, a túl szûk cipõ azonban ugyanolyan rossz, mint a tág cipõ. Szûk cipõt azért javasolnak, hogy a lábujjak ne bukhassanak hátra, ezáltal ne csússzunk le egy lépésrõl. Egy túl szûk, kényelmetlen cipõben viszont kínkeservessé válik a mászás, és általában fel is sérti a lábat. Alapvetõen két fajta cipõt szoktak árusítani, a gyakorló és a versenyzõ cipõ. A gyakorlócipõk orra (szinte kizárólag ezt a részt használjuk, ez kopik) keményebb gumiból készül, így nehezebben kopik, de könnyebben lecsúszik egy fogásról. Használata nem hagyja, hogy ellustuljunk, pontosabb lépéseket követel meg, pont gyakorlásra ideális. A versenycipõk orra ezzel szemben lágyabb gumiból készül, így egy kevésbé jó lépést is megtart a fogáson. Ez egy verseny közben elõny, viszont gyakorló cipõként ilyet használva ellustulhatunk, mivel nem kényszerít pontos lépésekre. Jobban is kopik, gyorsabban elhasználódik, és drágább is.

  A mászás biztonságáért a biztosító, a kötél, a biztosítási pont, a beülõ, és az egyéb biztosítóeszközök (lapka, reverso, grigri, stb.) felelnek. Biztosítónak csak megbízható ember jöhet szóba, kezdõk esetében meg kell kérni valakit, hogy figyelje, hogy biztosít, hamar bele lehet rázódni, de általában nagy odafigyelést igényel. A Mászóbirodalomban található kötelek épségére kiemelten odafigyelünk. A felsõbiztosítási pontok minden esetben három rögzítést jelentenek, mindegyik rögzítés többszörösen elbírja egy átlagos ember súlyát, ha egy kiszakadna marad még kettõ, amelyek szintén így túl vannak méretezve. Beülõkbõl széles választék áll rendelkezésre a túraboltokban, drága extra kényelmestõl a fapados, de olcsóig bármi. Ezek általában mind megbízhatók, pontos típusért kérjük az eladók segítségét.

  Biztosítóeszközökbõl a Mászóbirodalomban általában grigriket adunk, ezek az eszközök automatikusan megfogják a mászót, ha beleülnek (beleesnek), a biztosítónak csak az utánhúzásra kell ügyelnie. Eresztés egy kis kar meghúzásával történik, ha bármi baj történik, a kart azonnal el kell ereszteni (így megállítva az esést)! Lehetõség van egyéb biztosítóeszközök használatára, például lapkát vagy reverso-t lehet használni, de saját eszközt kizárólag saját felelõsségre, hisz ezek sértetlenségét nem ellenõrizhetjük ellentétben az általunk biztosítottakkal. Ezeknél a biztosítóeszközöknél már figyelni kell arra is, hogy a kötél utánhúzása után a kötelet "le kell törni", vagyis biztosítani kell, hogy a kötél nagyon erõsen súrlódjon az eszközön. Így ha a mászó beleesik, nekünk csak a letört kötelet kell szorítani, a mászó súlyát az eszközön keresztül a biztosító teste ellensúlyozza, nem kell a beleesett mászót karból megtartani. Csak gyakorlottabb mászóinknak ajánljuk! Nálunk lehetõség van a biztosító rögzítésére is, így nagy testsúly különbségek esetén sincs ok az ijedelemre, nem lehet a biztosítót nagyon felrántani (de egyébként sincs semmi baj akkor sem, ha a biztosító felrepül kicsit, a biztosítóeszköz oldásánál úgyis elõször a biztosító fog ereszkedni).

  Elõfordul, hogy valaki ereszkedõ nyolcashoz szokott, mint "biztosítóeszköz", de mint a neve is mutatja ez egy ereszkedõ eszköz, nálunk tilos ezt használni biztosításhoz. Helyette lapka vagy reverso használata lehetséges.

  Milyen mászási módok léteznek?

  A Mászóbirodalomban minden falon felsõ biztosítási pont található, vagyis a fentrõl jövõ kötél egyik végébe a mászó, a másik végébe a biztosító kötheti be magát. Nagyobb beleesés csak a biztosító figyelmetlenségébõl származhat, általában 1m-nél kisebbet esik a mászó.

  Néhány falnál lehetõség van arra is, hogy ún. elõbiztosítással másszon a mászó, ekkor a kötelet (amit külön kérni kell a falmesterektõl) alulról kb. másfél méterenként minden alkalommal be kell akasztani egy ún. köztesbe (egy falba fúrt nitt, abba heveder fûzve, rákapcsolva egy karabiner, ahova akasztani kell). Elõfordulhatnak nagyobb beleesések például ha a mászó pont akkor esik bele, amikor be akar akasztani. Másfél méteres köztestávolsággal akár 3-4 métert is zuhanhat a mászó. Nagyobb odafigyelést igényel, és nagyobb kihívást jelent így mászni és biztosítani. Mivel ezt már nemnagyon lehet Grigrivel biztosítani (hiszen a kötelet a köztesek elhagyása után lazítani kell, hogy a mászó továbbmehessen), ezért csak gyakorlottabb mászóinknak ajánljuk.

  Boulderezésnek nevezzük azt a mászási stílust, amikor a mászó alacsonyan, biztosítás nélkül mászhat. Ezesetben szivacsot szokás a mászó alá rakni, hogy esetleges leesésekkor ne történhessen sérülés. Extrém pozíciókat lehet kipróbálni, bizonyos mozdulatokat, ugrásokat begyakorolni. Sajnos egyelõre nincs boulder falunk, de tervezzük a közeljövõben ezek építését is.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Sumo: tradicionális japán küzdõsport

  Leírás:
  A szumó Japán hagyományos nemzeti sportága. A szumó küzdelem során a cél: kiszorítani az ellenfelet a körbõl vagy valamelyik testrészét (kivéve természetesen a talpát) a küzdõtérre (mely egy 4,55 m átmérõjû kör) érintetni. Van egy játékvezetõ és néhány döntõbíró, akik figyelemmel kísérik a mérkõzést, és eldöntik, hogy ki a gyõztes. Ezek a küzdelmek átlagosan néhány másodpercig tartanak, bár néhány izgalmas összecsapás 2-3 percig is eltarthat. A küzdõfeleknek tilos hajat húzni, szemet nyomni és ököllel ütni. A szumóban nyomást, gáncsolást, pofozást és különbözõ testdobásokat lehet látni.

 • Judo: japán tradicionális harc

  Leírás:
  A szabály adta lehetõségek segitségével az ellenfél dobása, leszoritása, fojtása vagy karjának feszitése a gyõzelem érdekében. A szó szerinti forditásban ez is "lágy mûvészetet" jelent, miként elõdje, a jijitsu, azzal a lényeges eltéréssel azonban, hogy itt a "do" módszer egy tökéletesitett változata a jitsunak.

 • Ninjutsu: õsi Japán harcmûvészet

  Leírás:
  A ninjutsuban nem az a cél, hogy egyszerûen megüssük az ellenfelet (ezáltal szerezve esetleg néhány pontot), hanem hogy az ellenfelet harcképtelenné tegyük. Nincsenek tiltott technikák, nincsenek védõfelszerelések, sem szabályok. Nincs szigorúan kötött mozgásanyag sem. A technikák tanulása során sokkal fontosabb a technika elvének megértése, mint annak másolása, ebbõl következõen mivel nincs két egyforma szituáció, így nincs két teljesen egyforma technika sem.

 • Wayne Elocknak csak az öv számít

  Az IBF középsúlyú bajnoka, Arthur Abraham (24 gyõzelem – 0 vereség) december8-án a svájci Bázelben védi övét, éspedig a brit bajnok Wayne Elcock (18 gyõzelem – 2 vereség) ellen.

 • Jeges utcán törte el a lábát

  Elesett a jeges utcán és emiatt öt hónapos kihagyásra kényszerül az Universum Box Promotion nehézsúlyú reménysége, Manuel Charr. A balszerencsés portoló nem messze a hamburgi edzõteremtõl szenvedett balesetet, aminek következtében elszakadtak a térdszalagjai, eltörött a térdkalácsa bal lábában.

 • A világ legdurvább extrém versenye

  110 csapat, 440 versenyzõ, 50 km-es táv, 3000 m szintkülönbség. Verseny az idõvel és egymással. Ez a Red Bull Dolomitenman, a világ legkeményebb extrém sportversenye. Idén már 20. alkalommal rendezték meg a napfényes Kelet-Tirolban a Dolomitenman-t, amelyre a világ minden pontjáról érkeztek extrémsport-csapatok, hogy 20.000 nézõ elõtt megmutassák: mit is tudnak. A viadal idei gyõztese a Kolland Topsport lett, de az egyik induló magyar csapat...

 • Karate

  A karate kialakulása

  A karate szülõföldje Okinava, a Rjúkjú szigetcsoport legnagyobb szigete volt. Történelmét földrajzi fekvése nagyban meghatározta, kultúráját kínai és japán hatások alakították.

 • Rocky V.

  A Rocky V az ötödik film a Rocky-sorozatban. A fõszerepet természetesen Sylvester Stallone játssza. Szerepel még a filmben Talia Shire, Stallone igazi fia Sage Stallone és Tommy Morrison, aki a való életben is bokszoló. Sage Stallone az ifjabb Rockyt játssza, akinek konfliktusai akadtak apjával, lényegében erre fekteti a hangsúlyt a történet. A film 14 millió dollárral nyitott az elsõ hétvégén és az USA-ban összesen 40 milliót sikerült termelnie.

 • 12-ik Nanbudo Szuper 9 Bajnokság és Nemzetközi Edzõtábor

  December 15-én tizenkettedik alkalommal került megrendezésre Zágrábban a Nanbudo Szuper 9 Bajnokság.

  A meghívásos versenyen a világ kilenc legjobb Nanbudokája mérte össze erejét. Rendkívül nagy megtiszteltetés, hogy a küzdelmeken hazánk is részt vett: Magyarországot Hertelendi Tamás (1. Dan) képviselte. Az izgalmas és magas színvonalú bajnokság dobogós helyezéseirõl hajszál híján lemaradt magyar Nanbudoka kiválóan szerepelt.

 • Jégszörf

  Snowfer - angolul leginkább ezen a néven ismerik a snowboard és a szörf keresztezésébõl létrejött sporteszközt, amivel úgy lehet szelni a jeget télen, mint a nyári verziójával a habokat.

 • Kyudo: tradicionális japán harc

  Leírás:
  A Kyudo egy meditatív harcmûvészet, melynek célja a Shin (igazság, végsõ realitás), Zen (jóság), Bi (szépség) megvalósítása. Az íjászat technikáját megtanulva és gyakorolva az íjász saját magáról, személyiségérõl tanul. Az íjászatban való fejlõdés csak az íjász fejlõdésével együtt történhet meg.

 • Sambo

  Orosz küzdõsport és önvédelmi rendszer

  Jelentése:
  Sambo = 'SAMozaschita Bez Oruzhiya' - Fegyver nélküli önvédelem

 • Hapkido: koreai harci irányzat

  Története:
  A Hapkido kialakulásának történetében alapvetõen a hapkido technikáinak és elméletének egyik fõ forrása az aiki-jujutsu õsi japán harci rendszer, Choi Yung Sul (1904-1986) és elsõ tanítványai játszották a legmeghatározóbb szerepet.

 • A Klicskó fiúk

  "A profi boksz fehér istenei", "A Tyson-Lewis utáni korszak királyai a nehézsúlyban" - ilyen címekkel szerepel a világsajtóban már évek óta a két Klicskó testvér, Vitalij és Vlagyimir.

 • Kick-Box - A siker útja

  Írta: Szûcs Zoltán

  Harcmûvészet: sokunk számára misztikus fogalom. Valamilyen emberfeletti, megismételhetetlen teljesítményt idéz bennünk. Látván a filmek látványos akcióit, a szinte hihetetlen mozdulatokat, sokunkban vágyódás támad e tõlünk távol álló, kicsit idegen világ megismerésére. A harcmûvészetek rajongói bizonyára emlékeznek Bruce Lee karizmatikus egyéniségére, látszólag gyenge alkatát meghazudtoló harcmûvészeti tudására. Ki ne irigyelné Jackie Chan akrobatikus akcióit, vagy éppen Steven Seagal kissé idegenül ható, de látványos mozdulatait? Ki ne hallott volna már Chuck Norrisról, vagy éppen Jean-Claude Van Damme-ról? Korunk hírességei õk, különbözõ harcmûvészeti stílusokban varázsolják el a közönséget. Egyvalamiben azonban megegyeznek: a harcmûvészetek világával ismertetik meg a nézõk tömegeit.

 • Francia box: Savate

  Savate, avagy az alvilág küzdõsportja

  Az angol boksz ismert szerte a világon. Kevesebben hallottak a küzdõsport franciaországban született változatáról, melynek "elsõ mûvelõi" francia rablók és alvilági alakok voltak.

 • Parkour: a betondzsungel sport

  Már hazánkban is vannak free running klánok, akik egyre komolyabban veszik a gyakorlást, ami persze nem úszható meg sérülések nélkül. A hibázás gipsszel járhat. Korlátokon, padokon, házak között, háztetõkrõl-háztetõkre ugráló, szaltózó, falakon futkosó sportemberek, akik a filmekben általában a rendõrök elõl menekülnek, és közben kecsesen cikáznak a város különbözõ akadályain.

 • Letartóztatás a Forrest-gyilkosság ügyében

  Korábban beszámoltunk arról, hogy a korábbi váltó- és nagyváltósúlyú világelsõ Vernon Forrest (41 gyõzelem – 3 vereség) gyilkosság áldozata lett, s az elkövetõket nagy erõkkel keresi az atlantai rendõrség.

 • ANGST - A városi harcosok kézikönyve

  Az ANGST helyszíne ismerõs: Budapesten vagyunk. Hõse szemlélõdõ figura, aki próbálja megérteni és megfogalmazni, hol él, és egy képregénybe sûríti mindazt, amit a városról tud. Körülötte három nõ és két barát, de kapcsolatai szétfoszlanak, míg a munka, meg a város felzabálja...

 • Fagyfutás: mínuszok, szelek és egy ír, aki mindent kibír

  Maratonfutás az Északi- és a Déli sarkon? Ilyen is van! Mert, van, aki hidegen szereti, a futást. Sõt, fagyosan, hiszen olykor -50 fokban nyomják le a kilométereket a versenyzõk. Ugyanis december 12-én rajtolt el a Déli-sarki Maraton az Ellsworth hegység lábától, nem messze a Déli-sarktól. Mondani sem kell, a verseny útvonalát végig jég és hó borítja, a hõmérséklet -20 fok körüli, és erõs, folyamatos szél fúj.