rss

 • Kyudo: tradicionális japán harc

 • Share on Tumblr

  Leírás:
  A Kyudo egy meditatív harcmûvészet, melynek célja a Shin (igazság, végsõ realitás), Zen (jóság), Bi (szépség) megvalósítása. Az íjászat technikáját megtanulva és gyakorolva az íjász saját magáról, személyiségérõl tanul. Az íjászatban való fejlõdés csak az íjász fejlõdésével együtt történhet meg.

  Jelentése:
  Kyudo - Az íjászat útja
  kyu: íj
  do: út

  Mindenki, aki egyszer Kyudo-bemutatót látott, tudja, hogy a Kyudo nem sport, sem pedig egy olyan harcmûvészet, amelyben a gyakorlás azért folyik, hogy mûvelõje övfokozatot érjen el. "A Kyudo-ban nem a cél eltalálására kell törekedni" mondja XX. Shibata Kanjuro sensei. "A pontosság és a fegyelem a lényeges: a kapcsolat az íj, a nyíl, a test és az elme között. A Kyudo, álló meditáció, olyan, mint a zazen. Lövésedben elméd visszatükrözõdését láthatod. A céltábla a tükör. Amikor a lövést kioldod, elszakadsz az egódtól. Megláthatod saját elmédet."

  Ilymódon az íjmûvészet gyakorlója a nyíl elszabadulásának pillanatában saját szelleme tükreként tapasztalja meg a céltáblát. Szándéka nem az, hogy eltalálja a célt, hanem, hogy önmagát élje meg célként. Hosszú gyakorlás eredményeként az íjász, a nyíl elszabadulásának pillanatában megéli az Éntelenség állapotát.

  "Nem az ellenfél, hanem önmagunk legyõzése a cél."

  A kyudo - mely kifejezés a 19. század második felében vált általánossá (korábban kyujutsu) - az igazság, a jóság és a szépség keresése.

  Az igazság a kyudoban egy tiszta lövés során ölt testet, amikor a három elemi rész, a tartás, a mozgás és a technika tökéletes összhangban egyesül. A jóság, és etikett magába foglalja az udvariasságot és erkölcsiséget. A jóság a kyudoban mindig minden helyzetben a természetes és valódi magatartás, viselkedés. Egy jó kyudós a legnagyobb megpróbáltatások, konfliktusok idején is megtartja higgadtságát. A kyudoban az igazság és jóság alkotja a szépséget. A szépség serkenti az életkedvet és a szellemet. A szépséget megtalálhatjuk a kyudo mûvésziességében, a tradicionális öltözet eleganciájában, de megjelenik az etikettben is mely végig áthatja a kyudo ceremóniát. Az etikett mely a mások iránti udvariasságot és tiszteletet jelenti, alapvetõ eleme a kyudo gyakorlásának

  Történet:
  A Kyudo - az íjászat útja - a legöregebb, tradicionális japán harcmûvészet. A japánok - csak úgy, mint más népek - történelem elõtti idõk óta használtak íjat. Az íjászat gyakorlati alkalmazása mellett az íjászat ceremoniális változatát - mint mûvészetet - shintoista, illetve udvari szertartások során, gyermek születésekor, különleges alkalmakkor mûvelték. Az íj húr pendülésének tisztító hatást tulajdonítottak. Hitük szerint az íjász-mesterek lövésének hangja szellemi megvilágosodáshoz vezethet.

  A IV. és a IX. század között a Kína és a Japán közötti szoros kapcsolat tett hatást a japán íjászatra. Különösen a Konfuciánus tanok hatottak, amelyek szerint az íjászaton keresztül, az azt gyakorló igazi személyisége mutatkozik meg. A lõfegyverek megjelenése után az íjászat elvesztette harci jelentõségét és spirituális mûvészetté vált, amelyet zen-buddhista szerzetesek és szamurájok gyakoroltak. A késõbbi századokban az íjászatra shintoizmus, illetve a zen-buddhizmus gyakorolt hatást a harcosok által támasztott gyakorlati követelményeken kívül.

  A shintoizmus egyik fõ jellemzõje az íj és nyíl rituális célokra történõ alkalmazása már két évezrede. A kyudo ceremónia során így sok minden, a viselt öltözék, a felszerelések felemelésekor alkalmazott szertartásos tisztelet, stb. az õsi shinto gyakorlatból eredeztethetõ.

  A zen-buddhizmus hatása ugyanakkor viszonylag új keletû, mely a Kamakura idõszakból (1185-1333) származik, abból az idõbõl, amikor az íjász harcosok is átvették az akkor jellegzetessé váló kínai mintát, a harcokra történõ morális felkészülés során, a Zen módszerét. A Zen hatása a békés Edo korban, a 17. és a 18. században fokozódott. Ebben az idõszakban vált a kyudo gyakorlása filozófiai jellegûvé. Ebbõl az idõszakból származik az "Egy lövés, egy élet", illetve "A lövés olyan mint az áramló víz" elve, melyet késõbb a kyudó tanításával társítottak.

  Forrás: www.kyudo.hu, www.kyudo.com


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Krav Maga: az önvédelmi és közelharc rendszer

  Jelentése: Krav Maga = közelharc (héberül)

 • Eskrima, Kali, Arnis: fülöp - szigeteki harcok

  Jelentésük:
  Az Eskrimán, Arnison és Kalin kívül van néhány kevésbé használatos név is: Estokada, Etoque, Fraile, Arnes de mano, Kaliradman, Didya, Kabaroan, Siniwalli. Az Eskrima a spanyol esgrima szóból ered, ami vívást, az Arnis a szintén spanyol arnés szóból származik, ami fegyverzetet, védekezõ fegyvereket jelent, a Kali egy széles pengéjû kard neve, ami még ma is népszerû a Fülöp-szigeteken élõk körében, különösen az ország déli területein.

 • Tai Ji: Tai Chi Chuan

  Kínai harcmûvészeti stílus, az úgynevezett "Belsõ Irányzatok" legismertebb és legteljeskörûbbnek tartott képviselõje. Jellemzõje a nem pusztán fizikai erõre alapuló gyakorlásmód, az energia – a Csí – teljeskörû alkalmazása, és a gyakorlások során lassú és folyamatos meditatív mozgásban végzett formagyakorlatok, valamint azok harci alkalmazásai.

 • Tai Ji: Wudang Tai Chi Chuan

  A Wudang név egyben tiszteletadás a Tai Chi Chuan alapítója, a Wudang-hegyi remete, Chang San-feng irányába is. Összefoglaló és iránytû.

 • Feketelistás extrém sportok

  Magyarország különös hely, az ember elmegy a barátaival a hétvégén egy kicsit snowboardozni vagy éppen hegyet mászni, esetleg kerékpárral egy „kicsit" veszélyes mutatványokat csinálni a saját maga és társasága szórakoztatására, és történetesen valami baleset történik vele, nem részesülhet ingyenes egészség biztosítási ellátásban, ki kell fizetni a kezelés árát. Hogy miért? Az mindjárt kiderül.

 • Jégvitorlázás

  A jégvitorlázás - bármennyire is nagy élmény - Magyarországon ritka kedvtelésnek számít. Ritka, mégpedig nem csupán azért, mert tábora viszonylag kicsiny, hanem azért is, mert tavaink jege nem minden évben alkalmas gyakorlásához. (A Balatonon évek óta be sem fagyott, ha meg igen, a jégvastagság akkor sem érte el a biztonságos 20 centimétert.) Aki jégvizorlással hasít télen, az általában hagyományos vitorlással suhan nyáron. Ennek ellenére a jégvitorlás mindössze abban hasonlít a hajókhoz, hogy a szél erejét használja fel a haladáshoz. Van árboc, vitorla és bum, igazi hajótest azonban nincs.

 • Taekwon do: koreai harci irányzat

  Hazai stílusok:
  - ITF Taekwon-do
  - WTF Taekwondo

  A Taekwondo jelentése:
  A Taekwondo szó új keletû, csak az 1950-es évektõl kezdte használni Choi Hong Hi, és késõbb az általa kitalált nevet adták az új harcmûvészeti ágnak.

 • Videó: 1 másodperc kellett a világ leggyorsabb MMA-s K.O.-jához

  Videó: 1 másodperc kellett a világ leggyorsabb MMA-s K.O.-jáhozA WCMMA történetének leggyorsabb kiütését érte el a hétvégén Mike Garrett Sam Heron ellen egy londoni gálán. A kiütéshez mindössze 1.13 másodperc kellett. Határozottan lerendezte a ketrecharcos bajnok. 113 századmásodperc - Mike Garret sose nyert még ilyen gyorsan mérkőzést. A londoni WCMMA ketrecharcos gálán ugyanis egy arcon rúgással földre vitte ellenfelét, Sam Heront, aki számára ezzel egyből véget is ért a küzdelem. Ezzel pedig beállították a leggyorsabb KO-k világcsúcsát. Íme a látványos győzelem:

 • A világ legdurvább extrém versenye

  110 csapat, 440 versenyzõ, 50 km-es táv, 3000 m szintkülönbség. Verseny az idõvel és egymással. Ez a Red Bull Dolomitenman, a világ legkeményebb extrém sportversenye. Idén már 20. alkalommal rendezték meg a napfényes Kelet-Tirolban a Dolomitenman-t, amelyre a világ minden pontjáról érkeztek extrémsport-csapatok, hogy 20.000 nézõ elõtt megmutassák: mit is tudnak. A viadal idei gyõztese a Kolland Topsport lett, de az egyik induló magyar csapat...

 • Harrison vissza akar térni

  A visszatérését fontolgatja Scott Harrison a WBO egykori pehelysúlyú világbajnoka. A súlyos magánéleti problémákkal küszködõ skót bunyós 2005 novemberében bokszolt utoljára, majd drog-, verekedési- és börtönügyei miatt sorra maradtak el mérkõzései, mígnem a világszervezet megfosztotta bajnoki címétõl.

 • Kyudo: tradicionális japán harc

  Leírás:
  A Kyudo egy meditatív harcmûvészet, melynek célja a Shin (igazság, végsõ realitás), Zen (jóság), Bi (szépség) megvalósítása. Az íjászat technikáját megtanulva és gyakorolva az íjász saját magáról, személyiségérõl tanul. Az íjászatban való fejlõdés csak az íjász fejlõdésével együtt történhet meg.

 • A vívás

  Alapelv:
  A versenyvívás racionális testmozgás, erõsíti és hajlékonnyá teszi a test összes izmait, gyorsaságra nevel felfogásban és kivitelezésben, fejleszti az akaraterõt és bátorságot, acélozza az idegeket és a gyõzniakarást.

 • 12-ik Nanbudo Szuper 9 Bajnokság és Nemzetközi Edzõtábor

  December 15-én tizenkettedik alkalommal került megrendezésre Zágrábban a Nanbudo Szuper 9 Bajnokság.

  A meghívásos versenyen a világ kilenc legjobb Nanbudokája mérte össze erejét. Rendkívül nagy megtiszteltetés, hogy a küzdelmeken hazánk is részt vett: Magyarországot Hertelendi Tamás (1. Dan) képviselte. Az izgalmas és magas színvonalú bajnokság dobogós helyezéseirõl hajszál híján lemaradt magyar Nanbudoka kiválóan szerepelt.

 • Aikido: japán harci irányzat

  Alapelvei:
  1. Az Aikido az az ösvény, amely egyesíti a világmindenség összes útját az örökkévalóságig. Az Aikido az az Egyetemes Értelem, amely mindent tartalmaz és mindent egyesít.
  2. Az Aikido az az igazság, amelyet a világegyetem tanít, és amelyet alkalmaznunk kell földi életünkben.
  3. Az Aikido az az alapelv és az az Út, amely összekapcsolja az emberiséget az Egyetemes Tudattal.
  4. Az Aikido akkor teljesedik be, amikor minden egyén igazi útját követve eggyé válik a világegyetemmel.
  5. Az Aikido az erõ és a részvét Útja, amely a végtelen tökéletességhez és Isten örökké növekvõ dicsõségéhez vezet.

 • Sambo

  Orosz küzdõsport és önvédelmi rendszer

  Jelentése:
  Sambo = 'SAMozaschita Bez Oruzhiya' - Fegyver nélküli önvédelem

 • Végsõ határaikat feszegetik

  A csapat a kontinenst átszelve olyan erõt próbáló feladatokat tûzött maga elé, mint a hegymászás, futás, túrázás, biciklizés és evezés. Céljuk, hogy próbára tegyék fizikai és érzelmi tûrõképességüket, illetve élményeik révén még jobban megismerjék önmagukat.

 • Jeges utcán törte el a lábát

  Elesett a jeges utcán és emiatt öt hónapos kihagyásra kényszerül az Universum Box Promotion nehézsúlyú reménysége, Manuel Charr. A balszerencsés portoló nem messze a hamburgi edzõteremtõl szenvedett balesetet, aminek következtében elszakadtak a térdszalagjai, eltörött a térdkalácsa bal lábában.

 • Kenjutsu

  "Amikor két villanó kard találkozik, nincs hely menekülni. Higgadtan mozogj, úgy ahogy a lótusz virágzik. az ordító szenvedélyek közepette, és erõteljesen döfd át a mennyet." (Tozán szerzetes)

  Hazai stílusok:
  - jikishin kage ryu kenjutsu
  - Sichi no Hoshi Ken-jutsu ryú

 • Extrém sport az uszodában

 • Egyiptomba tartanak az extrém sportok kedvelõi

  Húsz óra hajóút vár a kelet-közép-európai - köztük magyar - sportolókból álló Old Spice - expedícióra, amelynek tagjai jelenleg Szudánból Egyiptomba tartanak. Az extrém sportolókból álló expedíció március 10-én indult el a dél-afrikai Fokvárosból, hogy különféle erõt próbáló feladatokat megoldva - hegymászás, futás, túrázás, biciklizés, evezés - 150 nap alatt átvágjon Afrikán.