rss

 • Kyudo: tradicionális japán harc

 • Share on Tumblr

  Leírás:
  A Kyudo egy meditatív harcmûvészet, melynek célja a Shin (igazság, végsõ realitás), Zen (jóság), Bi (szépség) megvalósítása. Az íjászat technikáját megtanulva és gyakorolva az íjász saját magáról, személyiségérõl tanul. Az íjászatban való fejlõdés csak az íjász fejlõdésével együtt történhet meg.

  Jelentése:
  Kyudo - Az íjászat útja
  kyu: íj
  do: út

  Mindenki, aki egyszer Kyudo-bemutatót látott, tudja, hogy a Kyudo nem sport, sem pedig egy olyan harcmûvészet, amelyben a gyakorlás azért folyik, hogy mûvelõje övfokozatot érjen el. "A Kyudo-ban nem a cél eltalálására kell törekedni" mondja XX. Shibata Kanjuro sensei. "A pontosság és a fegyelem a lényeges: a kapcsolat az íj, a nyíl, a test és az elme között. A Kyudo, álló meditáció, olyan, mint a zazen. Lövésedben elméd visszatükrözõdését láthatod. A céltábla a tükör. Amikor a lövést kioldod, elszakadsz az egódtól. Megláthatod saját elmédet."

  Ilymódon az íjmûvészet gyakorlója a nyíl elszabadulásának pillanatában saját szelleme tükreként tapasztalja meg a céltáblát. Szándéka nem az, hogy eltalálja a célt, hanem, hogy önmagát élje meg célként. Hosszú gyakorlás eredményeként az íjász, a nyíl elszabadulásának pillanatában megéli az Éntelenség állapotát.

  "Nem az ellenfél, hanem önmagunk legyõzése a cél."

  A kyudo - mely kifejezés a 19. század második felében vált általánossá (korábban kyujutsu) - az igazság, a jóság és a szépség keresése.

  Az igazság a kyudoban egy tiszta lövés során ölt testet, amikor a három elemi rész, a tartás, a mozgás és a technika tökéletes összhangban egyesül. A jóság, és etikett magába foglalja az udvariasságot és erkölcsiséget. A jóság a kyudoban mindig minden helyzetben a természetes és valódi magatartás, viselkedés. Egy jó kyudós a legnagyobb megpróbáltatások, konfliktusok idején is megtartja higgadtságát. A kyudoban az igazság és jóság alkotja a szépséget. A szépség serkenti az életkedvet és a szellemet. A szépséget megtalálhatjuk a kyudo mûvésziességében, a tradicionális öltözet eleganciájában, de megjelenik az etikettben is mely végig áthatja a kyudo ceremóniát. Az etikett mely a mások iránti udvariasságot és tiszteletet jelenti, alapvetõ eleme a kyudo gyakorlásának

  Történet:
  A Kyudo - az íjászat útja - a legöregebb, tradicionális japán harcmûvészet. A japánok - csak úgy, mint más népek - történelem elõtti idõk óta használtak íjat. Az íjászat gyakorlati alkalmazása mellett az íjászat ceremoniális változatát - mint mûvészetet - shintoista, illetve udvari szertartások során, gyermek születésekor, különleges alkalmakkor mûvelték. Az íj húr pendülésének tisztító hatást tulajdonítottak. Hitük szerint az íjász-mesterek lövésének hangja szellemi megvilágosodáshoz vezethet.

  A IV. és a IX. század között a Kína és a Japán közötti szoros kapcsolat tett hatást a japán íjászatra. Különösen a Konfuciánus tanok hatottak, amelyek szerint az íjászaton keresztül, az azt gyakorló igazi személyisége mutatkozik meg. A lõfegyverek megjelenése után az íjászat elvesztette harci jelentõségét és spirituális mûvészetté vált, amelyet zen-buddhista szerzetesek és szamurájok gyakoroltak. A késõbbi századokban az íjászatra shintoizmus, illetve a zen-buddhizmus gyakorolt hatást a harcosok által támasztott gyakorlati követelményeken kívül.

  A shintoizmus egyik fõ jellemzõje az íj és nyíl rituális célokra történõ alkalmazása már két évezrede. A kyudo ceremónia során így sok minden, a viselt öltözék, a felszerelések felemelésekor alkalmazott szertartásos tisztelet, stb. az õsi shinto gyakorlatból eredeztethetõ.

  A zen-buddhizmus hatása ugyanakkor viszonylag új keletû, mely a Kamakura idõszakból (1185-1333) származik, abból az idõbõl, amikor az íjász harcosok is átvették az akkor jellegzetessé váló kínai mintát, a harcokra történõ morális felkészülés során, a Zen módszerét. A Zen hatása a békés Edo korban, a 17. és a 18. században fokozódott. Ebben az idõszakban vált a kyudo gyakorlása filozófiai jellegûvé. Ebbõl az idõszakból származik az "Egy lövés, egy élet", illetve "A lövés olyan mint az áramló víz" elve, melyet késõbb a kyudó tanításával társítottak.

  Forrás: www.kyudo.hu, www.kyudo.com


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Regina Halmich gyõzelemmel búcsúzott

  A hosszú ideje uralkodó WIBF légsúlyú bajnoknõ, Regina Halmich (54 gyõzelem – 1 vereség – 1 döntetlen) Karlsruhéban, a DM Arénában telt ház elõtt búcsúzott a profiboksztól. A német hölgy az izraeli Hagar Shmoulefeld Finer ellen küzdött egy tíz menetes küzdelem során, és többségi döntéssel, 95-95, 97-94, 96-94 arányban diadalmaskodott.

 • Ninjutsu: õsi Japán harcmûvészet

  Leírás:
  A ninjutsuban nem az a cél, hogy egyszerûen megüssük az ellenfelet (ezáltal szerezve esetleg néhány pontot), hanem hogy az ellenfelet harcképtelenné tegyük. Nincsenek tiltott technikák, nincsenek védõfelszerelések, sem szabályok. Nincs szigorúan kötött mozgásanyag sem. A technikák tanulása során sokkal fontosabb a technika elvének megértése, mint annak másolása, ebbõl következõen mivel nincs két egyforma szituáció, így nincs két teljesen egyforma technika sem.

 • 40 részes sorozat Bruce Lee-rõl

  A kínai televízió 40 részes sorozatot készít Bruce Lee emlékére, akinek filmjei világszerte népszerûvé tették a harcmûvészetet.

 • Harrison vissza akar térni

  A visszatérését fontolgatja Scott Harrison a WBO egykori pehelysúlyú világbajnoka. A súlyos magánéleti problémákkal küszködõ skót bunyós 2005 novemberében bokszolt utoljára, majd drog-, verekedési- és börtönügyei miatt sorra maradtak el mérkõzései, mígnem a világszervezet megfosztotta bajnoki címétõl.

 • Brazil Jiu-jitsu

  Történet:
  A Brazil Jiu-Jitsu, vagy másik ismert nevén Gracie Jiu-Jitsu, a Japán Judó egyik változataként a '20-as évek közepén fejlõdött ki Brazíliában.

 • Tai Ji: Tai Chi Chuan

  Kínai harcmûvészeti stílus, az úgynevezett "Belsõ Irányzatok" legismertebb és legteljeskörûbbnek tartott képviselõje. Jellemzõje a nem pusztán fizikai erõre alapuló gyakorlásmód, az energia – a Csí – teljeskörû alkalmazása, és a gyakorlások során lassú és folyamatos meditatív mozgásban végzett formagyakorlatok, valamint azok harci alkalmazásai.

 • Azonnali megoldás a törött végtagoknak

  Az extrém sportok szerelmesei örülhetnek, hiszen hamarosan minden körülmények között képesek lesznek ellátni sérüléseiket annak az egyedülálló speciális mûanyag végtagsínnek a segítségével, amelyet nemrég nemzetközi tervezési díjjal jutalmaztak.

 • Sambo

  Orosz küzdõsport és önvédelmi rendszer

  Jelentése:
  Sambo = 'SAMozaschita Bez Oruzhiya' - Fegyver nélküli önvédelem

 • Kick-Box - A siker útja

  Írta: Szûcs Zoltán

  Harcmûvészet: sokunk számára misztikus fogalom. Valamilyen emberfeletti, megismételhetetlen teljesítményt idéz bennünk. Látván a filmek látványos akcióit, a szinte hihetetlen mozdulatokat, sokunkban vágyódás támad e tõlünk távol álló, kicsit idegen világ megismerésére. A harcmûvészetek rajongói bizonyára emlékeznek Bruce Lee karizmatikus egyéniségére, látszólag gyenge alkatát meghazudtoló harcmûvészeti tudására. Ki ne irigyelné Jackie Chan akrobatikus akcióit, vagy éppen Steven Seagal kissé idegenül ható, de látványos mozdulatait? Ki ne hallott volna már Chuck Norrisról, vagy éppen Jean-Claude Van Damme-ról? Korunk hírességei õk, különbözõ harcmûvészeti stílusokban varázsolják el a közönséget. Egyvalamiben azonban megegyeznek: a harcmûvészetek világával ismertetik meg a nézõk tömegeit.

 • Bárdosi Sándor szumó világbajnok

  Bárdosi Sándor aranyérmet szerzett a 85 kg-os kategóriában a Thaiföldön zajló szumó-világbajnokságon. A magyar szövetség tájékoztatása szerint az Európa-bajnok, s korábban birkózó olimpiai ezüstérmes Bárdosi ausztrál, ukrán, egyiptomi és orosz versenyzõt verve jutott be a döntõbe, ahol a bolgárok korábbi Eb- és vb-gyõztesét, Szilian Georgijevet gyõzte le.

 • Kaland-Konferencia az extrém sportok szerelmeseinek

  Az extrém sportokat kedvelõk, illetve azok, akik még csak szemeznek velük, számtalan új, eddig nem ismert lehetõséget ismerhetnek meg Pécs városában, az ország elsõ Kaland-Konferenciáján.

 • Bedákék és Balzsay maradnak az Universumnál

  Egy német magazin részletesebb foglalkozik a mostanában leginkább süllyedõ hajóként emlegetett Universum Box Promotion jövõjével, amelyben szerep juthat a Bedák fivéreknek és Balzsay Károlynak is.

 • Tai Ji: Wudang Tai Chi Chuan

  A Wudang név egyben tiszteletadás a Tai Chi Chuan alapítója, a Wudang-hegyi remete, Chang San-feng irányába is. Összefoglaló és iránytû.

 • Extrém sportpályát avattak Salgótarjánban

  Extrém sportpályát avattak csütörtökön a nógrádi megyeszékhelyen, a kemping és a strand szomszédságában. Puszta Béla, Salgótarján polgármestere az ünnepségen elmondta: választásuk azért esett erre a területre, mert a város rövid- és középtávú fejlesztési terveiben a strand szórakoztató központtá alakításával számolnak.

 • Aikido: japán harci irányzat

  Alapelvei:
  1. Az Aikido az az ösvény, amely egyesíti a világmindenség összes útját az örökkévalóságig. Az Aikido az az Egyetemes Értelem, amely mindent tartalmaz és mindent egyesít.
  2. Az Aikido az az igazság, amelyet a világegyetem tanít, és amelyet alkalmaznunk kell földi életünkben.
  3. Az Aikido az az alapelv és az az Út, amely összekapcsolja az emberiséget az Egyetemes Tudattal.
  4. Az Aikido akkor teljesedik be, amikor minden egyén igazi útját követve eggyé válik a világegyetemmel.
  5. Az Aikido az erõ és a részvét Útja, amely a végtelen tökéletességhez és Isten örökké növekvõ dicsõségéhez vezet.

 • Hapkido: koreai harci irányzat

  Története:
  A Hapkido kialakulásának történetében alapvetõen a hapkido technikáinak és elméletének egyik fõ forrása az aiki-jujutsu õsi japán harci rendszer, Choi Yung Sul (1904-1986) és elsõ tanítványai játszották a legmeghatározóbb szerepet.

 • Kenjutsu

  "Amikor két villanó kard találkozik, nincs hely menekülni. Higgadtan mozogj, úgy ahogy a lótusz virágzik. az ordító szenvedélyek közepette, és erõteljesen döfd át a mennyet." (Tozán szerzetes)

  Hazai stílusok:
  - jikishin kage ryu kenjutsu
  - Sichi no Hoshi Ken-jutsu ryú

 • 12-ik Nanbudo Szuper 9 Bajnokság és Nemzetközi Edzõtábor

  December 15-én tizenkettedik alkalommal került megrendezésre Zágrábban a Nanbudo Szuper 9 Bajnokság.

  A meghívásos versenyen a világ kilenc legjobb Nanbudokája mérte össze erejét. Rendkívül nagy megtiszteltetés, hogy a küzdelmeken hazánk is részt vett: Magyarországot Hertelendi Tamás (1. Dan) képviselte. Az izgalmas és magas színvonalú bajnokság dobogós helyezéseirõl hajszál híján lemaradt magyar Nanbudoka kiválóan szerepelt.

 • A profi boksz

  A könyv segít eligazodni a profi ökölvívás világában, az ökölvívók teljesítményének reális értékelésében és a jelenleg meglévõ, frissen alakult szervezetek közötti rangsor felállításában.

 • Zorb

  Az új õrület néhány éve indult hódítóútjára a Föld déli féltekéjérõl, Új-Zélandról. A találmányra büszkék az új-zélandiak, akárcsak a bungee jumpingra. Mára már Magyarországra is betört a guruló gömbcsoda. A sport lényege, hogy a gömbbe bújt ember legurul egy dombtetõrõl, és közben erõsen kétségbe vonja, hogy valóban az ég van-e fent és a föld pedig lent. A Zorb egy speciális mûanyagból készült áttetszõ golyó, mely a 14 köbméternyi levegõ belefújása után viszonylag merevvé válik. A szerkezet belülrõl üreges, itt foglal helyet a Zorbonauta, akit minden irányban 70 centiméternyi légréteg vesz körül.