rss

 • Kyudo: tradicionális japán harc

 • Share on Tumblr

  Leírás:
  A Kyudo egy meditatív harcmûvészet, melynek célja a Shin (igazság, végsõ realitás), Zen (jóság), Bi (szépség) megvalósítása. Az íjászat technikáját megtanulva és gyakorolva az íjász saját magáról, személyiségérõl tanul. Az íjászatban való fejlõdés csak az íjász fejlõdésével együtt történhet meg.

  Jelentése:
  Kyudo - Az íjászat útja
  kyu: íj
  do: út

  Mindenki, aki egyszer Kyudo-bemutatót látott, tudja, hogy a Kyudo nem sport, sem pedig egy olyan harcmûvészet, amelyben a gyakorlás azért folyik, hogy mûvelõje övfokozatot érjen el. "A Kyudo-ban nem a cél eltalálására kell törekedni" mondja XX. Shibata Kanjuro sensei. "A pontosság és a fegyelem a lényeges: a kapcsolat az íj, a nyíl, a test és az elme között. A Kyudo, álló meditáció, olyan, mint a zazen. Lövésedben elméd visszatükrözõdését láthatod. A céltábla a tükör. Amikor a lövést kioldod, elszakadsz az egódtól. Megláthatod saját elmédet."

  Ilymódon az íjmûvészet gyakorlója a nyíl elszabadulásának pillanatában saját szelleme tükreként tapasztalja meg a céltáblát. Szándéka nem az, hogy eltalálja a célt, hanem, hogy önmagát élje meg célként. Hosszú gyakorlás eredményeként az íjász, a nyíl elszabadulásának pillanatában megéli az Éntelenség állapotát.

  "Nem az ellenfél, hanem önmagunk legyõzése a cél."

  A kyudo - mely kifejezés a 19. század második felében vált általánossá (korábban kyujutsu) - az igazság, a jóság és a szépség keresése.

  Az igazság a kyudoban egy tiszta lövés során ölt testet, amikor a három elemi rész, a tartás, a mozgás és a technika tökéletes összhangban egyesül. A jóság, és etikett magába foglalja az udvariasságot és erkölcsiséget. A jóság a kyudoban mindig minden helyzetben a természetes és valódi magatartás, viselkedés. Egy jó kyudós a legnagyobb megpróbáltatások, konfliktusok idején is megtartja higgadtságát. A kyudoban az igazság és jóság alkotja a szépséget. A szépség serkenti az életkedvet és a szellemet. A szépséget megtalálhatjuk a kyudo mûvésziességében, a tradicionális öltözet eleganciájában, de megjelenik az etikettben is mely végig áthatja a kyudo ceremóniát. Az etikett mely a mások iránti udvariasságot és tiszteletet jelenti, alapvetõ eleme a kyudo gyakorlásának

  Történet:
  A Kyudo - az íjászat útja - a legöregebb, tradicionális japán harcmûvészet. A japánok - csak úgy, mint más népek - történelem elõtti idõk óta használtak íjat. Az íjászat gyakorlati alkalmazása mellett az íjászat ceremoniális változatát - mint mûvészetet - shintoista, illetve udvari szertartások során, gyermek születésekor, különleges alkalmakkor mûvelték. Az íj húr pendülésének tisztító hatást tulajdonítottak. Hitük szerint az íjász-mesterek lövésének hangja szellemi megvilágosodáshoz vezethet.

  A IV. és a IX. század között a Kína és a Japán közötti szoros kapcsolat tett hatást a japán íjászatra. Különösen a Konfuciánus tanok hatottak, amelyek szerint az íjászaton keresztül, az azt gyakorló igazi személyisége mutatkozik meg. A lõfegyverek megjelenése után az íjászat elvesztette harci jelentõségét és spirituális mûvészetté vált, amelyet zen-buddhista szerzetesek és szamurájok gyakoroltak. A késõbbi századokban az íjászatra shintoizmus, illetve a zen-buddhizmus gyakorolt hatást a harcosok által támasztott gyakorlati követelményeken kívül.

  A shintoizmus egyik fõ jellemzõje az íj és nyíl rituális célokra történõ alkalmazása már két évezrede. A kyudo ceremónia során így sok minden, a viselt öltözék, a felszerelések felemelésekor alkalmazott szertartásos tisztelet, stb. az õsi shinto gyakorlatból eredeztethetõ.

  A zen-buddhizmus hatása ugyanakkor viszonylag új keletû, mely a Kamakura idõszakból (1185-1333) származik, abból az idõbõl, amikor az íjász harcosok is átvették az akkor jellegzetessé váló kínai mintát, a harcokra történõ morális felkészülés során, a Zen módszerét. A Zen hatása a békés Edo korban, a 17. és a 18. században fokozódott. Ebben az idõszakban vált a kyudo gyakorlása filozófiai jellegûvé. Ebbõl az idõszakból származik az "Egy lövés, egy élet", illetve "A lövés olyan mint az áramló víz" elve, melyet késõbb a kyudó tanításával társítottak.

  Forrás: www.kyudo.hu, www.kyudo.com


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • A Curling

  Egy játék nagyjából 2-2.5 órás. Tíz endbõl, vagyis játékrészbõl, "tizedidõbõl" áll. Döntetlen állás esetén erre jöhet még egy 11-ik hosszabbítás. A játék színhelye egy keskeny, hosszú jégpálya, két végén egy-egy céltábla jellegû rajzolattal. A csapatok célja minden end végére az, hogy lehetõleg minél több kövük helyezkedjen el a ház középpontjához közelebb, mint az ellenfélé. Ennek érdekében kiüthetik az ellenséges követ is, ha az túl jó helyen áll. A kövek útja a jég sûrû söprésével bizonyos határokon belül befolyásolható.

 • Harrison vissza akar térni

  A visszatérését fontolgatja Scott Harrison a WBO egykori pehelysúlyú világbajnoka. A súlyos magánéleti problémákkal küszködõ skót bunyós 2005 novemberében bokszolt utoljára, majd drog-, verekedési- és börtönügyei miatt sorra maradtak el mérkõzései, mígnem a világszervezet megfosztotta bajnoki címétõl.

 • Kaland-Konferencia az extrém sportok szerelmeseinek

  Az extrém sportokat kedvelõk, illetve azok, akik még csak szemeznek velük, számtalan új, eddig nem ismert lehetõséget ismerhetnek meg Pécs városában, az ország elsõ Kaland-Konferenciáján.

 • Az airsoft

  Az airsoft egy mûanyaggolyót kilövõ fegyverrel játszott hobby-sport gyûjtõneve. Fõ irányzata a harci szimulációs játék (wargame), melyben általában két csapat játszik egymás ellen egy terepakadályokkal szabdalt pályán. A játékok lehetnek ún. végkiállósak, vagy visszaállósak, attól függõen mekkora pályán játszanak, illetve, hány fõ vesz benne részt. Cél egy adott feladat teljesítése, ami lehet pl. terület elfoglalása, valamilyen céltárgy megszerzése, fontos személy útvonalon való végigkísérése stb.

 • Letartóztatás a Forrest-gyilkosság ügyében

  Korábban beszámoltunk arról, hogy a korábbi váltó- és nagyváltósúlyú világelsõ Vernon Forrest (41 gyõzelem – 3 vereség) gyilkosság áldozata lett, s az elkövetõket nagy erõkkel keresi az atlantai rendõrség.

 • A világ legdurvább extrém versenye

  110 csapat, 440 versenyzõ, 50 km-es táv, 3000 m szintkülönbség. Verseny az idõvel és egymással. Ez a Red Bull Dolomitenman, a világ legkeményebb extrém sportversenye. Idén már 20. alkalommal rendezték meg a napfényes Kelet-Tirolban a Dolomitenman-t, amelyre a világ minden pontjáról érkeztek extrémsport-csapatok, hogy 20.000 nézõ elõtt megmutassák: mit is tudnak. A viadal idei gyõztese a Kolland Topsport lett, de az egyik induló magyar csapat...

 • A Klicskó fiúk

  "A profi boksz fehér istenei", "A Tyson-Lewis utáni korszak királyai a nehézsúlyban" - ilyen címekkel szerepel a világsajtóban már évek óta a két Klicskó testvér, Vitalij és Vlagyimir.

 • Tai Ji: Wudang Tai Chi Chuan

  A Wudang név egyben tiszteletadás a Tai Chi Chuan alapítója, a Wudang-hegyi remete, Chang San-feng irányába is. Összefoglaló és iránytû.

 • Jeges utcán törte el a lábát

  Elesett a jeges utcán és emiatt öt hónapos kihagyásra kényszerül az Universum Box Promotion nehézsúlyú reménysége, Manuel Charr. A balszerencsés portoló nem messze a hamburgi edzõteremtõl szenvedett balesetet, aminek következtében elszakadtak a térdszalagjai, eltörött a térdkalácsa bal lábában.

 • A lovas íjászat

  A lovasíjászat az õsi magyar, illetve ázsiai lovasíjász népek harci hagyományait felelevenítõ sport. Kialakulása Kassai Lajos nevéhez köthetõ, aki régészeti ásatásokon talált leletekbõl rekonstruálta a I-XII. századi lovasnépek íjait, majd a gyakorlatban is kipróbálta azokat. Ezt követõen kidolgozta a lovas íjászat teljes szabályrendszerét, szervezeti felépítését és bemutatókon, versenyeken azóta is rendületlenül népszerûsíti a sportágat. Kassai oktatott már kanadai, amerikai, de még indián lovasíjászokat is.

 • ANGST - A városi harcosok kézikönyve

  Az ANGST helyszíne ismerõs: Budapesten vagyunk. Hõse szemlélõdõ figura, aki próbálja megérteni és megfogalmazni, hol él, és egy képregénybe sûríti mindazt, amit a városról tud. Körülötte három nõ és két barát, de kapcsolatai szétfoszlanak, míg a munka, meg a város felzabálja...

 • Hapkido: koreai harci irányzat

  Története:
  A Hapkido kialakulásának történetében alapvetõen a hapkido technikáinak és elméletének egyik fõ forrása az aiki-jujutsu õsi japán harci rendszer, Choi Yung Sul (1904-1986) és elsõ tanítványai játszották a legmeghatározóbb szerepet.

 • Kung-fu

  A Wu shu és a Kung-Fu név eredete
  A kezdeti társadalmak kialakulásával az emberi értelem fejlõdése a fegyverek használatának terjedését, fejlõdését eredményezte. Kínában több mint 5000 éve alakultak ki az elsõ rendszerezettnek mondható kötött küzdelmi formák. Shuen Yuen király nevéhez fûzõdik az elsõ formális harci technika, aki egy háború során a gyõzelem érdekében katonái harci mozdulataiból összeállított egy mozdulatsort, melyet 2 hónapon keresztül minden áldott nap gyakoroltatott velük. Az ellenség a technikai fölény láttán végül meg is futamodott. Ezek voltak a mai formagyakorlatok elõdei.

 • Parkour: a betondzsungel sport

  Már hazánkban is vannak free running klánok, akik egyre komolyabban veszik a gyakorlást, ami persze nem úszható meg sérülések nélkül. A hibázás gipsszel járhat. Korlátokon, padokon, házak között, háztetõkrõl-háztetõkre ugráló, szaltózó, falakon futkosó sportemberek, akik a filmekben általában a rendõrök elõl menekülnek, és közben kecsesen cikáznak a város különbözõ akadályain.

 • Brazil Jiu-jitsu

  Történet:
  A Brazil Jiu-Jitsu, vagy másik ismert nevén Gracie Jiu-Jitsu, a Japán Judó egyik változataként a '20-as évek közepén fejlõdött ki Brazíliában.

 • Strikeforce-hoz szerzõdik Tito Ortiz?

  A hajdani UFC reklámarc Tito Ortiz legfrissebb nyilatkozata szerint hamarosan lehet hogy a feltörekvõ Strikeforce szervezethez ír alá.

  Lassan több mint egy éve nem lépett ketrecbe a Hungtington Beach-i rossz fiú és akkor sem szerepelt túl jól.

  "Most estem át egy komoly hátmûtéten. Az orvosom eddig tiltott mindenféle mozgástól ám most már készen állok a megmérettetésre."

 • Jégvitorlázás

  A jégvitorlázás - bármennyire is nagy élmény - Magyarországon ritka kedvtelésnek számít. Ritka, mégpedig nem csupán azért, mert tábora viszonylag kicsiny, hanem azért is, mert tavaink jege nem minden évben alkalmas gyakorlásához. (A Balatonon évek óta be sem fagyott, ha meg igen, a jégvastagság akkor sem érte el a biztonságos 20 centimétert.) Aki jégvizorlással hasít télen, az általában hagyományos vitorlással suhan nyáron. Ennek ellenére a jégvitorlás mindössze abban hasonlít a hajókhoz, hogy a szél erejét használja fel a haladáshoz. Van árboc, vitorla és bum, igazi hajótest azonban nincs.

 • Taekwon do: koreai harci irányzat

  Hazai stílusok:
  - ITF Taekwon-do
  - WTF Taekwondo

  A Taekwondo jelentése:
  A Taekwondo szó új keletû, csak az 1950-es évektõl kezdte használni Choi Hong Hi, és késõbb az általa kitalált nevet adták az új harcmûvészeti ágnak.

 • A falmászás

  A falmászás egy nagyszerû sport: egyesíti az extrém sportok izgalmát a tökéletes biztonsággal. Ennek eredménye egy felejthetetlen élmény, amely egyben intenzív testmozgás is. A mászás gyakorlatilag nincs korhoz kötve, kb. 4 éves kortól kezdve bárki mászhat, aki kedvet érez hozzá, hisz teljes biztosítás mellett tudásszintjének megfelelõ nehézségû falakon teheti mindezt.

 • Capoeira: afro - brazil eredetû harcok

  Alapelve:
  A capoeira afro-brazil harcmûvészet, amelyben nem verekednek hanem játszanak a küzdõk. A capoeira játékot a gyakorlók alkotta körben játszák. A játékosok a zenekar és a kör szélén állók adta ütemre játszanak. A cél az, hogy az egyik játékos a másik fölébe kerüljön, a másikat mozgás és cselekvésképtelen helyzetbe hozza. A capoeirában nem a nyers erõt, hanem a furfangot és a cseleket ismerik el igazán. Technikai repertoárja nagyon széles, jelemzõen rúgások, ütések, földrevitelek és akrobatikus elmozgások közül válogathatnak a játékosok. A capoeirások mindenek felett tisztelik az axe-t, azaz az energiát, amely a körben keletkezik.