rss
bohócdoktor vizit szja 1%

 • Kick-box: a modern küzdõsport

 • Share on Tumblr

  Leírás:
  A kick-box sport az 1970-es évek elején alakult ki az az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában. Létrehozóinak egyik fõ célja az volt, hogy az ütéseket és rúgásokat használó távol-keleti eredetû harci mûvészetek - a karate, a taekwondo és a kung-fu - mozgásanyagát továbbfejlesztve és részben azokat ötvözve, egy önálló, verseny-centrikus küzdõsportot hozzanak létre.

  kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

  A kick-box sportolók küzdelmi és formagyakorlat versenyszámokban versenyeznek, a nõk és a férfiak külön.

  A küzdelmi versenyszámokat öt szabályrendszerben rendezik. Ezek alapvetõen abban kulönböznek egymástól, hogy az akciók (ütések és rúgások) végrehajtásánál kontrollált félerõ (a semi-contact és light-contact szabályrendszerekben), vagy teljes erõ (a full-contact, low-kick és thai-kickboxing szabályrendszerekben) engedélyezett.

  Semi contact szabályrendszerben csak a félerejû, kontrollált akciók engedélyezettek, a bírók minden találatnál megállítják a küzdelmet (ez az ún. stop rendszer) és megítélik a találatért járó pontokat. A light contact szabályrendszerben is félerejû, kontrollált akciók engedélyezettek, viszont non-stop rendszerû küzdelem folyik, és a bírók a menetek végén pontoznak.

  A full contact és low-kick szabályrendszerben engedélyezettek a teljes erejû akciók is non-stop rendszerû küzdelemben, a bírók a menetek végén pontoznak, az ellenfél kiütése szabályos. A thai-kickboxing szabályrendszer a low-kick szabályrendszer szerinti küzdelem, ahol néhány, a thai-box-ban is használatos technika alkalmazása is megengedett.

  A sportolók a küzdelmi versenyeken kötelezõen védõfelszerelést viselnek: védõkesztyû, lábvédõ, sípcsontvédõ, fejvédõ, fogvédõ, herevédõ (a thai-kick-boxing versenyeken lábvédõt nem, helyette gumis bokavédõt viselnek a versenyzõk). Hivatásos mérkõzéseken fejvédõt nem használnak.

  A formagyakorlat versenyeken ellentétben a tradicionális harci mûvészetekkel nem kötött, hanem - saját kialakítású koreográfia szerinti gyakorlatok bemutatására kerül sor, zenére, fegyveres vagy pusztakezes kategóriákban.

  Történet:
  Korábban két teória létezett a kick-box kialakulásáról. Az egyik szerint a kick-box egy japán ökölvívótól, Osamu Noguchitól eredeztethetõ. Akinek kezdeményezésére 1950-ben az általa Thaiföldön tanulmányozott Muay Thai technikákat ismertette meg Japánban. Noguchi késõbb megalapította a Japán Kickbox Szövetséget, és aktívan thai boxolók segítségével kezdte oktatni az új harcmûvészeti stílusát.

  Többek szerint azonban a kick-box kialakulásában sokkal nagyobb szerepet játszott az Amerikai Egyesült Államokban a '70-es években kiteljesedõ harcmûvészeti 'láz'. Az akkori harcmûvészeti versenyeken alkalmazott szigorú szabályok következtében egyre erõsödött az igény egy full contact technikákat alkalmazó sportág kialakítására, melynek eredményeként jött létre a kezdetben full contakt karate néven, majd kick-boxnak nevezett sportág.

  Az utóbbi 30 évben számos kérdés merült fel a sérülések kockázatának csökkentésében alkalmazandó módszerekben, és végül folyamatos vizsgálat és szabályalkotások után fejlõdött ki a jelenlegi szabályrendszer és védõfelszerelés.

  Szervezetek:
  A kick-box világszervezete az 1974-ben alapított WAKO (World Association of Kickboxing Organizations), melynek immáron több mint 90 ország a tagja az öt földrészen. Székhelye Milánó (Olaszország), elnöke dr. Ennio Falsoni.

  A WAKO a páros években Európa-bajnokságot, a páratlanokban Világbajnokságot rendez. A magyar sportolók 1981-tõl vesznek részt ezeken a versenyeken, amelyeken 2000-ig 36 egyéni világbajnoki és 34 egyéni Európa-bajnoki aranyérmet, valamint több mint száz ezüstöt és bronzot sikerült nyerniük.

  Hazai szervezet:
  Magyarországon a 70-es évek végén, 1979-ben jelent meg ez a sport, a WAKO-nak 1981 óta tagja a Magyar Kick-Box Szövetség. A magyar szövetség elnöke dr. Leyrer Richárd.

  Hazai Kick-box
  Világversenyen az elsõ érmet szerzõ magyar sportoló Fodor István (a Hunyadi SE sportolója) volt, aki az 1984-es graz-i Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett (semi-contact, 57 kg), sõt született még egy ezüstérem is Soós Rudolf révén. Az elsõ magyar világbajnok Hanák Attila (ugyancsak a Hunyadi SE sportolója) volt, õ az 1985-ös budapesti világbajnokságon, az 54 kg-os súlycsoportban szerzett elsõ helyet, a full-contact szabályrendszerben.

  Az elsõ nõi Világbajnokunk: Kocsis Tünde Esztergomból. A Magyarország - és egyben a világ - legeredményesebb kick-box sportolója Pesuth Rita (Szigetszentmiklós-Tököl SE), aki hat egyéni világbajnoki címet szerzett a semi-contact és a light-contact szabályrendszerekben. Hugyetz Lajos (Hunyadi SE) és Debreczeni Dezsõ (Békéscsaba), ugyanezen szabályrendszerekben öt világbajnoki elsõséggel büszkélkedhet, ezt rajtuk kívül még egyetlen sportolónak, az angol Alfie Lewis-nak sikerült elérnie. És nagyon komoly eredmény a kick-boxos Pruzsinszky Ivett (Esztergomi KBSE) által ökölvívásban elért elsõ magyar nõi világbajnoki cím.

  Forrás: Magyar Kick-box Szövetség


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • K1 (K-1)

  Történet:
  1980. Kazuyoshi Ishii megalapítja a Seidokan Karate iskolát Oszakában, ahol dojok és egyetemi karate klubok találhatók.

 • Holtan találták Valuev korábbi ellenfelét

  Holtan találtak Vitali Shkrabát belorusz bokszolót, korábbi MMA harcost. A 38 éves bunyósra édesanyja talált rá soligorski otthonában, a hírek szerint egy kés állt ki mellkasából. A helyi rendõrség feltételezése szerint öngyilkosság történt.

 • Jeges utcán törte el a lábát

  Elesett a jeges utcán és emiatt öt hónapos kihagyásra kényszerül az Universum Box Promotion nehézsúlyú reménysége, Manuel Charr. A balszerencsés portoló nem messze a hamburgi edzõteremtõl szenvedett balesetet, aminek következtében elszakadtak a térdszalagjai, eltörött a térdkalácsa bal lábában.

 • Harrison vissza akar térni

  A visszatérését fontolgatja Scott Harrison a WBO egykori pehelysúlyú világbajnoka. A súlyos magánéleti problémákkal küszködõ skót bunyós 2005 novemberében bokszolt utoljára, majd drog-, verekedési- és börtönügyei miatt sorra maradtak el mérkõzései, mígnem a világszervezet megfosztotta bajnoki címétõl.

 • Kick-Box - A siker útja

  Írta: Szûcs Zoltán

  Harcmûvészet: sokunk számára misztikus fogalom. Valamilyen emberfeletti, megismételhetetlen teljesítményt idéz bennünk. Látván a filmek látványos akcióit, a szinte hihetetlen mozdulatokat, sokunkban vágyódás támad e tõlünk távol álló, kicsit idegen világ megismerésére. A harcmûvészetek rajongói bizonyára emlékeznek Bruce Lee karizmatikus egyéniségére, látszólag gyenge alkatát meghazudtoló harcmûvészeti tudására. Ki ne irigyelné Jackie Chan akrobatikus akcióit, vagy éppen Steven Seagal kissé idegenül ható, de látványos mozdulatait? Ki ne hallott volna már Chuck Norrisról, vagy éppen Jean-Claude Van Damme-ról? Korunk hírességei õk, különbözõ harcmûvészeti stílusokban varázsolják el a közönséget. Egyvalamiben azonban megegyeznek: a harcmûvészetek világával ismertetik meg a nézõk tömegeit.

 • Regina Halmich gyõzelemmel búcsúzott

  A hosszú ideje uralkodó WIBF légsúlyú bajnoknõ, Regina Halmich (54 gyõzelem – 1 vereség – 1 döntetlen) Karlsruhéban, a DM Arénában telt ház elõtt búcsúzott a profiboksztól. A német hölgy az izraeli Hagar Shmoulefeld Finer ellen küzdött egy tíz menetes küzdelem során, és többségi döntéssel, 95-95, 97-94, 96-94 arányban diadalmaskodott.

 • Letartóztatás a Forrest-gyilkosság ügyében

  Korábban beszámoltunk arról, hogy a korábbi váltó- és nagyváltósúlyú világelsõ Vernon Forrest (41 gyõzelem – 3 vereség) gyilkosság áldozata lett, s az elkövetõket nagy erõkkel keresi az atlantai rendõrség.

 • Francia box: Savate

  Savate, avagy az alvilág küzdõsportja

  Az angol boksz ismert szerte a világon. Kevesebben hallottak a küzdõsport franciaországban született változatáról, melynek "elsõ mûvelõi" francia rablók és alvilági alakok voltak.

 • Emelianenko vs Josh Barnett, elmarad az összecsapás

  Elmarad Fedor Emelianenko és Josh Barnett bajnoki mérkõzése melyre az augusztus 1-i Affliction: Trilogy gálán került volna sor.

 • Tai Ji: Tai Chi Chuan

  Kínai harcmûvészeti stílus, az úgynevezett "Belsõ Irányzatok" legismertebb és legteljeskörûbbnek tartott képviselõje. Jellemzõje a nem pusztán fizikai erõre alapuló gyakorlásmód, az energia – a Csí – teljeskörû alkalmazása, és a gyakorlások során lassú és folyamatos meditatív mozgásban végzett formagyakorlatok, valamint azok harci alkalmazásai.

 • Gyõzelemmel debütált Wayne Rooney ringsegédként

  Luis Castillo legyõzésével megõrizte világbajnoki címét Ricky Hatton, akinek most már a világ legjobb bokszolójának tartott Floyd Mayweather Jr-ra fáj a foga. A Las Vegas-i mérkõzésen angol hírességek drukkoltak a bokszolónak.

 • A Klicskó fiúk

  "A profi boksz fehér istenei", "A Tyson-Lewis utáni korszak királyai a nehézsúlyban" - ilyen címekkel szerepel a világsajtóban már évek óta a két Klicskó testvér, Vitalij és Vlagyimir.

 • Iaido: õsi japán harcok, a kardvívás mûvészete

  Alapelve:
  A Japán kard használatának, és mûködési elvének megismerése. Az iaido a helyes tartásra - mind testi, mind szellemi tekintetben -, a pontosságra, a precizitásra tanít, valamint a rendkívüli türelemre, tiszteltre mások, magunk és az élet iránt, a belsõ megérzéseink csiszolására, és az ezekben történõ bizalomra, arra hogy akárhol vagyunk, és akármit is teszünk, legyünk éberek és felkészültek bármire. E tulajdonságnak a mindennapi életben is nagy hasznát vesszük, hiszen fontos, hogy tudatunknak minden helyzetben elég tisztának, testünknek kiegyensúlyozottnak és gyorsnak kell lennie, hogy meg tudjunk birkózni a váratlan eseményekkel.

 • Capoeira: afro - brazil eredetû harcok

  Alapelve:
  A capoeira afro-brazil harcmûvészet, amelyben nem verekednek hanem játszanak a küzdõk. A capoeira játékot a gyakorlók alkotta körben játszák. A játékosok a zenekar és a kör szélén állók adta ütemre játszanak. A cél az, hogy az egyik játékos a másik fölébe kerüljön, a másikat mozgás és cselekvésképtelen helyzetbe hozza. A capoeirában nem a nyers erõt, hanem a furfangot és a cseleket ismerik el igazán. Technikai repertoárja nagyon széles, jelemzõen rúgások, ütések, földrevitelek és akrobatikus elmozgások közül válogathatnak a játékosok. A capoeirások mindenek felett tisztelik az axe-t, azaz az energiát, amely a körben keletkezik.

 • Egyiptomba tartanak az extrém sportok kedvelõi

  Húsz óra hajóút vár a kelet-közép-európai - köztük magyar - sportolókból álló Old Spice - expedícióra, amelynek tagjai jelenleg Szudánból Egyiptomba tartanak. Az extrém sportolókból álló expedíció március 10-én indult el a dél-afrikai Fokvárosból, hogy különféle erõt próbáló feladatokat megoldva - hegymászás, futás, túrázás, biciklizés, evezés - 150 nap alatt átvágjon Afrikán.

 • A profi boksz

  A könyv segít eligazodni a profi ökölvívás világában, az ökölvívók teljesítményének reális értékelésében és a jelenleg meglévõ, frissen alakult szervezetek közötti rangsor felállításában.

 • Eskrima, Kali, Arnis: fülöp - szigeteki harcok

  Jelentésük:
  Az Eskrimán, Arnison és Kalin kívül van néhány kevésbé használatos név is: Estokada, Etoque, Fraile, Arnes de mano, Kaliradman, Didya, Kabaroan, Siniwalli. Az Eskrima a spanyol esgrima szóból ered, ami vívást, az Arnis a szintén spanyol arnés szóból származik, ami fegyverzetet, védekezõ fegyvereket jelent, a Kali egy széles pengéjû kard neve, ami még ma is népszerû a Fülöp-szigeteken élõk körében, különösen az ország déli területein.

 • Aikido: japán harci irányzat

  Alapelvei:
  1. Az Aikido az az ösvény, amely egyesíti a világmindenség összes útját az örökkévalóságig. Az Aikido az az Egyetemes Értelem, amely mindent tartalmaz és mindent egyesít.
  2. Az Aikido az az igazság, amelyet a világegyetem tanít, és amelyet alkalmaznunk kell földi életünkben.
  3. Az Aikido az az alapelv és az az Út, amely összekapcsolja az emberiséget az Egyetemes Tudattal.
  4. Az Aikido akkor teljesedik be, amikor minden egyén igazi útját követve eggyé válik a világegyetemmel.
  5. Az Aikido az erõ és a részvét Útja, amely a végtelen tökéletességhez és Isten örökké növekvõ dicsõségéhez vezet.

 • Véres sport - a régi klasszikusok gyöngyszeme

  (Bloodsport, 1987)

  Frank W. Dux életének legfõbb vágya, hogy részt vegyen a hongkongi titkos kumite bajnokságon. Kisebb-nagyobb nehézségek árán el is jut Hong-Kong-ba, de mivel az USA kormányának alkalmazásában áll, ezért folyamatosan a nyomában vannak a kormány emberei.

 • Kyudo: tradicionális japán harc

  Leírás:
  A Kyudo egy meditatív harcmûvészet, melynek célja a Shin (igazság, végsõ realitás), Zen (jóság), Bi (szépség) megvalósítása. Az íjászat technikáját megtanulva és gyakorolva az íjász saját magáról, személyiségérõl tanul. Az íjászatban való fejlõdés csak az íjász fejlõdésével együtt történhet meg.

kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%