rss
bohócdoktor vizit szja 1%

 • Francia box: Savate

 • Share on Tumblr

  Savate, avagy az alvilág küzdõsportja

  Az angol boksz ismert szerte a világon. Kevesebben hallottak a küzdõsport franciaországban született változatáról, melynek "elsõ mûvelõi" francia rablók és alvilági alakok voltak.

  kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

  A 18. század végén született harcmodor a Párizs legsötétebb utcáit benépesítõ rablók és zsiványok körében alakult ki. Neve is jelzi - mely franciául papucsot jelent -, hogy fõleg rúgásokon alapuló önvédelmi módról van szó, melyet ügyeik "rendezésére", párbajozásra is használtak az alvilág emberei.

  A savate elsõ "hivatalos" mûvelõje a párizsi Michel Casseux volt, aki kitanulta a fogásokat, leegyszerûsítette a kivitelezés bonyolult technikáját, és megnyitotta az elsõ olyan edzõtermet, ahol ezt a technikát oktatták. Kitartásának köszönhetõen az új harcmodor terjedni kezdett. Életmûvét egyik tanítványa, Charles Lecour folytatta, aki 1808-ban részt vett az elsõ olyan mérkõzésen, melyen különbözõ stílusban harcolókkal mérhette össze erejét. Ezek a vegyes mérkõzések indították el a savate technikájának fejlõdését, a harcmodor tökéletesítése érdekében a rúgások mellé ütéseket is felvettek a repertoárba. Így született meg az angol boksz és a savate keverékeként a francia boksz.

  A nyilvános bemutatókon és újságokban reklámozott harcmodor két változatát tanították az edzõtermekben: a klasszikusban kevés ütést alkalmaztak - a kezek elsõsorban önvédelemre szolgáltak, a rúgások pedig nem mehettek a térd fölé. A romantikusnak hívott fajtában viszont mindenféle rúgás megengedett volt, ám elsõsorban a játékosság dominált. Ez utóbbiban kezdték használni azt a nemezbõl és posztóból készült speciális cipõt, mely többek között a nyers, utcai harctól való megkülönböztetést szolgálta.

  A 19. század félelemmel teli atmoszférájában egyre többen érezték szükségesnek Párizs és Marseille környékén az új önvédelmi harc megtanulását. Több terem is nyílt és a két változaton kívül a segédeszközöket (pl. botot, vascsövet) használó ágazat is elindult. Ezek az évek jelentették a savate aranykorát, sok savate bokszoló vált híressé. Közülük is kitûnik Louis Vigneron, aki a súlya és ereje miatt lett közismert. Több mint 100 kg és 198 cm magas volt, ennek ellenére hihetetlen gyorsan és rendkívül könnyedén mozgott a ringben. A fiatal Vigneron erejére akkor figyeltek fel, mikor egy összejövetel alkalmával kihajította egyik barátját az ablakon, aki nem élte túl a két emeletes zuhanást.

  Vigneron egyik tanítványának, Joseph-Pierre Charlemont-nak köszönhetõ, hogy a savate ismertté lett Franciaországon kívül is. Charlemont fiatalon kezdett sportolni és 22 évesen már a francia gyalogezred tanítója volt. Híresek voltak a nyilvános bemutatók, melyeket mesterével tartottak.

  E sikersorozatnak azonban a történelem véget vetett: a párizsi kommünnel szimpatizáló Charlemont-nak a bukás után el kellett hagynia Franciaországot.

  Belgiumban folytatta a bokszolást és váratlanul igen termékeny talajra lelt, ahol fejleszthette és terjeszthette ezt a sportot. Ebben a periódusban publikálta azt a szakkönyvét e bokszról, melyben elsõként határozta meg a kéz- és lábmozgások szabályait. 1879-ben tért vissza Franciaországba és megalapította a Charlemont Akadémiát, ami hosszú évekig a francia boksz szentélye volt.

  Fia, Charles koraérõ tehetség volt, elsõ nyilvános bemutatóját mindössze 6 évesen tartotta. Az apjáénál is nagyobb hírnévre szert tevõ ifjú sportolót egyik angliai utazása során Jerry Driscoll, a kor angol bokszbajnoka hívta ki egy meccsre, hogy bebizonyítsa, még mindig az angol boksz a leghatásosabb harcmodor. A találkozót - mely az évszázad meccseként vonult be a boxtörténelembe - 1899. október 28-án tartották egy párizsi edzõteremben, mivel nem kaptak engedélyt arra, hogy nyilvánosan mérkõzzenek meg. Driscoll rengeteget edzett, hogy kivédje ellenfele lábrúgásait, Charlemont-nak mégis egy hasrúgással sikerült padlóra kényszerítenie õt a nyolcadik körben.

  A gyõzelem és a tömegeket vonzó bemutatók ellenére a 20. század hajnalán a savate hanyatlásnak indult. Egyre többen változtattak a szabályokon, és ezzel egy idõben az angol boksz is mind több "hívõt" szerzett magának. 1903-ban az Angol Boksz Társaság Francia Képviselete azt a célt tûzte ki maga elé, hogy egyesíti a két egymással szemben álló irányzatot. A segítõ szándékú tervet azonban Charlemont elutasította, mondván nem fogad el olyan megoldást, mely a francia bokszot másodrangúnak tekinti.

  A sportág fontos dátuma volt 1924, mikor a savate része volt a párizsi olimpiai játékoknak. Sajnos a történelmi események hatására nem volt nagy érdeklõdés a profi harcok iránt, így a bemutatkozás nem keltett különösebb visszhangot, a francia boksz megmaradt egy viszonylag szûk rajongótábor sportjának. Ennek a magnak köszönhetõen jöhetett létre az elsõ francia bajnokság 1937-ben, majd a Francia Boksz Nemzetközi Bizottsága 1965-ben, ami késõbb beleolvadt a Francia Judó Egyesületbe. Ez az 1973-ig tartó kapcsolat segítette elõ, hogy végleg kidolgozzák a hivatalos játék- és bírói szabályzatot. 1976-ban létrejött az önálló Francia Boksz - Savate Szövetség, mely azóta is lehetõvé teszi, hogy a sok változáson átment, újra divatos küzdõsport visszanyerje a legnagyobb bajnokok korában elért rangját.

  Forrás: mozduljvelunk.hu


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Sambo

  Orosz küzdõsport és önvédelmi rendszer

  Jelentése:
  Sambo = 'SAMozaschita Bez Oruzhiya' - Fegyver nélküli önvédelem

 • Aikido: japán harci irányzat

  Alapelvei:
  1. Az Aikido az az ösvény, amely egyesíti a világmindenség összes útját az örökkévalóságig. Az Aikido az az Egyetemes Értelem, amely mindent tartalmaz és mindent egyesít.
  2. Az Aikido az az igazság, amelyet a világegyetem tanít, és amelyet alkalmaznunk kell földi életünkben.
  3. Az Aikido az az alapelv és az az Út, amely összekapcsolja az emberiséget az Egyetemes Tudattal.
  4. Az Aikido akkor teljesedik be, amikor minden egyén igazi útját követve eggyé válik a világegyetemmel.
  5. Az Aikido az erõ és a részvét Útja, amely a végtelen tökéletességhez és Isten örökké növekvõ dicsõségéhez vezet.

 • Regina Halmich gyõzelemmel búcsúzott

  A hosszú ideje uralkodó WIBF légsúlyú bajnoknõ, Regina Halmich (54 gyõzelem – 1 vereség – 1 döntetlen) Karlsruhéban, a DM Arénában telt ház elõtt búcsúzott a profiboksztól. A német hölgy az izraeli Hagar Shmoulefeld Finer ellen küzdött egy tíz menetes küzdelem során, és többségi döntéssel, 95-95, 97-94, 96-94 arányban diadalmaskodott.

 • A bosszú sokat hozott a konyhára

  A bosszú jó üzletnek bizonyult Brock Lesnar számára, az UFC nehézsúlyú bajnoka 400 ezer dollárt kapott azért a hétperces bunyóért, melynek végén KO-val aratott gyõzelmet kihívója, Frank Mir felett.

  Ezzel elégtételt vett a bajnoki címére pályázó Mir-en, aki 2008 februárjában kopogtatásra kényszerítette az UFC 81-en.

 • A birkózás

  Leírás:
  A birkózás során a versenyzõk eszköz nélkül vívott test-test elleni küzdelemben arra törekszenek, hogy ellenfelüket kétvállra fektessék, tust adjanak-a versenyzõnek mindkét válla egyszerre legalább 1 másodpercig érinti a szõnyeget -,vagy több és értékesebb fogással, dobássalmegszerezzék a gyõzelmet.A birkózóversenyeket kötöttfogásban és szabadfogásban rendezhetik meg. A kötöttfogású birkózásban a fejtõl számítva csak derékig szabad megfogni az ellenfelet, gáncsolni és lábat fogni tilos. Általában tilos a láb bármilyen cselekvõ használata. A szabadfogású birkózásban lábat fogni gáncsolni is szabad. A versenyzõk csak vállpántos, egész birkózómezben és birkózócipõben mérkõzhetnek.

 • Hapkido: koreai harci irányzat

  Története:
  A Hapkido kialakulásának történetében alapvetõen a hapkido technikáinak és elméletének egyik fõ forrása az aiki-jujutsu õsi japán harci rendszer, Choi Yung Sul (1904-1986) és elsõ tanítványai játszották a legmeghatározóbb szerepet.

 • Egyiptomba tartanak az extrém sportok kedvelõi

  Húsz óra hajóút vár a kelet-közép-európai - köztük magyar - sportolókból álló Old Spice - expedícióra, amelynek tagjai jelenleg Szudánból Egyiptomba tartanak. Az extrém sportolókból álló expedíció március 10-én indult el a dél-afrikai Fokvárosból, hogy különféle erõt próbáló feladatokat megoldva - hegymászás, futás, túrázás, biciklizés, evezés - 150 nap alatt átvágjon Afrikán.

 • Az airsoft

  Az airsoft egy mûanyaggolyót kilövõ fegyverrel játszott hobby-sport gyûjtõneve. Fõ irányzata a harci szimulációs játék (wargame), melyben általában két csapat játszik egymás ellen egy terepakadályokkal szabdalt pályán. A játékok lehetnek ún. végkiállósak, vagy visszaállósak, attól függõen mekkora pályán játszanak, illetve, hány fõ vesz benne részt. Cél egy adott feladat teljesítése, ami lehet pl. terület elfoglalása, valamilyen céltárgy megszerzése, fontos személy útvonalon való végigkísérése stb.

 • A XXI. század extrémsportja az ûrturizmus

  A magyar származású amerikai üzletember, Charles Simonyi 25 millió dollárt fizetett azért, hogy a világ ötödik ûrturistája lehessen. Egyes szakemberek szerint az ûrturizmus a XXI. század legújabb extrém sportja lehet, ám ezzel az állítással Farkas Bertalan ûrhajós nem feltétlenül ért egyet.

 • Ju-Jitsu: japán harci irányzat

  Leírás:
  A Ju-jitsu japán harcmûvészet - fegyver nélküli közelharc rendszer, melynek célja a fegyveres vagy fegyvertelen támadó ellenfél akciójának megakadályozása vagy kontrollálása. Tehát magában foglalja a test-test elleni harc pusztakezes és fegyveres módszerét. Éppen ezért a régi korokban a Ju-Jitsunak két fõ funkciója volt: az egyik, képessé tenni az embert, hogy fegyvertelenül letartóztasson, vagy megbirkózzon más fegyvertelen személlyel vagy személyek csoportjával. A másik, képessé tenni az embert, hogy megszerezze az elõnyt a küzdelemben az ellenfele felett azután is, hogy elvesztette vagy félretette fegyvereit. A fegyver-fegyver elleni küzdelemben a harc során pedig fogásokat is alkalmazzon a gyõzelem érdekében.

 • Hibrid stílusok - Ketrecharc, Pride, MMA

  Modern küzdõsport rendszer

 • Kung-fu

  A Wu shu és a Kung-Fu név eredete
  A kezdeti társadalmak kialakulásával az emberi értelem fejlõdése a fegyverek használatának terjedését, fejlõdését eredményezte. Kínában több mint 5000 éve alakultak ki az elsõ rendszerezettnek mondható kötött küzdelmi formák. Shuen Yuen király nevéhez fûzõdik az elsõ formális harci technika, aki egy háború során a gyõzelem érdekében katonái harci mozdulataiból összeállított egy mozdulatsort, melyet 2 hónapon keresztül minden áldott nap gyakoroltatott velük. Az ellenség a technikai fölény láttán végül meg is futamodott. Ezek voltak a mai formagyakorlatok elõdei.

 • Rocky V.

  A Rocky V az ötödik film a Rocky-sorozatban. A fõszerepet természetesen Sylvester Stallone játssza. Szerepel még a filmben Talia Shire, Stallone igazi fia Sage Stallone és Tommy Morrison, aki a való életben is bokszoló. Sage Stallone az ifjabb Rockyt játssza, akinek konfliktusai akadtak apjával, lényegében erre fekteti a hangsúlyt a történet. A film 14 millió dollárral nyitott az elsõ hétvégén és az USA-ban összesen 40 milliót sikerült termelnie.

 • Véres sport - a régi klasszikusok gyöngyszeme

  (Bloodsport, 1987)

  Frank W. Dux életének legfõbb vágya, hogy részt vegyen a hongkongi titkos kumite bajnokságon. Kisebb-nagyobb nehézségek árán el is jut Hong-Kong-ba, de mivel az USA kormányának alkalmazásában áll, ezért folyamatosan a nyomában vannak a kormány emberei.

 • A világ legdurvább extrém versenye

  110 csapat, 440 versenyzõ, 50 km-es táv, 3000 m szintkülönbség. Verseny az idõvel és egymással. Ez a Red Bull Dolomitenman, a világ legkeményebb extrém sportversenye. Idén már 20. alkalommal rendezték meg a napfényes Kelet-Tirolban a Dolomitenman-t, amelyre a világ minden pontjáról érkeztek extrémsport-csapatok, hogy 20.000 nézõ elõtt megmutassák: mit is tudnak. A viadal idei gyõztese a Kolland Topsport lett, de az egyik induló magyar csapat...

 • Jeges utcán törte el a lábát

  Elesett a jeges utcán és emiatt öt hónapos kihagyásra kényszerül az Universum Box Promotion nehézsúlyú reménysége, Manuel Charr. A balszerencsés portoló nem messze a hamburgi edzõteremtõl szenvedett balesetet, aminek következtében elszakadtak a térdszalagjai, eltörött a térdkalácsa bal lábában.

 • Brazil Jiu-jitsu

  Történet:
  A Brazil Jiu-Jitsu, vagy másik ismert nevén Gracie Jiu-Jitsu, a Japán Judó egyik változataként a '20-as évek közepén fejlõdött ki Brazíliában.

 • Kick-Box - A siker útja

  Írta: Szûcs Zoltán

  Harcmûvészet: sokunk számára misztikus fogalom. Valamilyen emberfeletti, megismételhetetlen teljesítményt idéz bennünk. Látván a filmek látványos akcióit, a szinte hihetetlen mozdulatokat, sokunkban vágyódás támad e tõlünk távol álló, kicsit idegen világ megismerésére. A harcmûvészetek rajongói bizonyára emlékeznek Bruce Lee karizmatikus egyéniségére, látszólag gyenge alkatát meghazudtoló harcmûvészeti tudására. Ki ne irigyelné Jackie Chan akrobatikus akcióit, vagy éppen Steven Seagal kissé idegenül ható, de látványos mozdulatait? Ki ne hallott volna már Chuck Norrisról, vagy éppen Jean-Claude Van Damme-ról? Korunk hírességei õk, különbözõ harcmûvészeti stílusokban varázsolják el a közönséget. Egyvalamiben azonban megegyeznek: a harcmûvészetek világával ismertetik meg a nézõk tömegeit.

 • Krav Maga: az önvédelmi és közelharc rendszer

  Jelentése: Krav Maga = közelharc (héberül)

 • Kaqun Kupa Országos Kung-Fu Bajnokság

  December 1-jén kerül megrendezésre a Kaqun Kupa Országos Kung-Fu Bajnokság és Profi Full Contact Sanda Gála Pestlõrincen, a Sportcsarnokban (1180 Budapest, Thököly utca 5.). A tornán Magyarország kiemelkedõ harcosai mérik össze tudásukat, köztük Sokorai Viktor kung-fu világbajnok és Felföldi Szabolcs kempo világbajnok, többszörös MMA superfight gyõztes.

kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%