rss
bohócdoktor vizit szja 1%

 • A birkózás

 • Share on Tumblr

  Leírás:
  A birkózás során a versenyzõk eszköz nélkül vívott test-test elleni küzdelemben arra törekszenek, hogy ellenfelüket kétvállra fektessék, tust adjanak-a versenyzõnek mindkét válla egyszerre legalább 1 másodpercig érinti a szõnyeget -,vagy több és értékesebb fogással, dobássalmegszerezzék a gyõzelmet.A birkózóversenyeket kötöttfogásban és szabadfogásban rendezhetik meg. A kötöttfogású birkózásban a fejtõl számítva csak derékig szabad megfogni az ellenfelet, gáncsolni és lábat fogni tilos. Általában tilos a láb bármilyen cselekvõ használata. A szabadfogású birkózásban lábat fogni gáncsolni is szabad. A versenyzõk csak vállpántos, egész birkózómezben és birkózócipõben mérkõzhetnek.

  kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

  Birkózóversenyt csak szabályos birkózószõnyegen szabad lebonyolítani A szabályos birkózószõnyeg 8 X 8, de legalább 6 X 6 méter nagyságú és 10 cm vastagságú. Tengeri fûvel vagy szõrrel tömik ki. Újabban csak mûanyag szõnyegeket készítenek.Újabban már kör alakú szõnyegen rendezik a versenyeket. Ennek sugara 4 méter.

  Forrás: magyar.sport.hu

  Történet:
  A birkózás eredete visszanyúlik az emberiség õskorába. A birkózás fontos szerepet játszott az õsemberek mindennapi életében, az embercsoportok közötti harcokban, amikor már nem volt mód a fegyverek használatára, az embernek puszta kézzel kellett az életéért küzdeni, de a csoporton belüli vezetõ szerepet is valószínûleg birkozással döntötték el, hiszen a közösség a saját jövõje érdekében nem engedhette meg azt, hogy a fennmaradáshoz szükséges fiatal tagjaiból szükségtelenül egyet is elveszítsen.

  Az egyiptomi sírrajzokból származó információk tanúskodnak arról, hogy ezekben az idõkben már igen sok különféle fogást alkalmaztak, és a birkózást a fáraó udvarában megtartott versenyszerûszórakozásként ûzték. Származnak leletek ugyanebbõl az idõszakból az õsi Mezopotámia területérõl, és Indiából is.

  Az ókori görögök a birkózást a katonai kiképzés részeként kezelték, melynek következtében magas fokú fizikai és lelki erõre tettek szert. Az általuk létrehozott olimpiai versenyek elsõ sportágai közé tartozott a birkózás. Az ellenfelek olajozott testtel, ruha nélkül küzdöttek egy homokkal borított küzdõtéren. Szókratész, a filozófus is eredményes birkózó volt, amely bizonyítja a magas társadalmi presztízsét.

  A magas színvonalú görög birkózás a római korban cirkuszi gladiátori véres küzdelemmé silányult. A középkor folyamán a lovagi nevelés részeként a birkózás jelentõs szerepet töltött be a katonáskodó ifjak életében.

  A királyi udvarok szórakoztatására is rendeztek küzdelmeket. Mátyás király udvarában egy lovagi ünnepség alkalmával küzdött meg az itáliai Galeotto Marcio és egy magyar ifjú lovag.

  A szabályok a birkózás fejlõdésével folyamatosan változtak. Az elsõ olimpiákon a kétvállas gyõzelem elérésével ért véget a küzdelem. Így fordulhatott elõ, hogy az 1912-es olimpián 11 órán keresztül tartott a bajnoki címért vívott harc. Természetesen ezután már idõkeretbe szûkítették a küzdelmet, és a végrehajtott akciókat pontokkal értékelték. Ebben az idõszakban vált ketté a versenybirkózás kötöttfogásra, (amelyet görög-római birkózás néven is neveznek) és szabadfogásra.

  Természetesen majdnem minden országból származnak mondák, népi hagyományok, melyek rendkívüli gazdagságáról tesznek tanúbizonyságot a birkózás õsi szokásairól. Ismeretes a török olajbirkózás, melynek manapság is óriási népszerûsége van, Svájcban a Sving elnevezésû birkózás vonz sok ezres nézõsereget. Mindenki számára ismert a japán birkózás, a sumo. Hallhattunk már a mongol sasbirkózásról, a fekete-afrikai törzsi ünnepekkor tartott versenyekrõl, a sziú és dakota indiánok szertartásos birkózásairól Észak-Amerikából, vagy az újra vissza-visszatérõ õsmagyar fegyveres és puszta kezes harcmûvészeti technikáról, a barantáról.

  A mai hivatalos magyar birkózás alapjait francia mesterek tették le ugyanúgy, ahogyan vívásban az olasz mestereké volt az úttörõ szerep.

  Kemény Ferenc révén elsõk között csatlakoztunk az újkori olimpiák mozgalmához, amely erre a sportágra is jelentõs hatást gyakorolt. A múlt század végén elsõsorban nehéz fizikai munkát végzõ mesterlegények közül kerültek ki a sportág mûvelõi, de a századunk közepéig is õk adták a birkózás derékhadát. (Vasmunkások, hentesek, szállítómunkások, stb.).

  Az elsõ jelentõs szakosztályok Budapesten: UTE, MTK, FTC, MAC. Vidéken elsõsorban a vasutas szakosztályok, mint a debreceni, szegedi, ceglédi VSC voltak a legjelentõsebbek.

  A sportággal foglalkozók tehetsége, szorgalma révén a magyar versenyzõk a sportág élvonalához tartoztak a 20. században.

  A birkózás a magyar olimpiai sportágak eredményességi listáján a vívás és úszás után a harmadik helyen szerepel az egykori olimpiai játékok rangsorában.

  Forrás: sulinet.hu, www.birkozoszov.hu


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Kung-fu

  A Wu shu és a Kung-Fu név eredete
  A kezdeti társadalmak kialakulásával az emberi értelem fejlõdése a fegyverek használatának terjedését, fejlõdését eredményezte. Kínában több mint 5000 éve alakultak ki az elsõ rendszerezettnek mondható kötött küzdelmi formák. Shuen Yuen király nevéhez fûzõdik az elsõ formális harci technika, aki egy háború során a gyõzelem érdekében katonái harci mozdulataiból összeállított egy mozdulatsort, melyet 2 hónapon keresztül minden áldott nap gyakoroltatott velük. Az ellenség a technikai fölény láttán végül meg is futamodott. Ezek voltak a mai formagyakorlatok elõdei.

 • Kick-box: a modern küzdõsport

  Leírás:
  A kick-box sport az 1970-es évek elején alakult ki az az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában. Létrehozóinak egyik fõ célja az volt, hogy az ütéseket és rúgásokat használó távol-keleti eredetû harci mûvészetek - a karate, a taekwondo és a kung-fu - mozgásanyagát továbbfejlesztve és részben azokat ötvözve, egy önálló, verseny-centrikus küzdõsportot hozzanak létre.

 • Sumo: tradicionális japán küzdõsport

  Leírás:
  A szumó Japán hagyományos nemzeti sportága. A szumó küzdelem során a cél: kiszorítani az ellenfelet a körbõl vagy valamelyik testrészét (kivéve természetesen a talpát) a küzdõtérre (mely egy 4,55 m átmérõjû kör) érintetni. Van egy játékvezetõ és néhány döntõbíró, akik figyelemmel kísérik a mérkõzést, és eldöntik, hogy ki a gyõztes. Ezek a küzdelmek átlagosan néhány másodpercig tartanak, bár néhány izgalmas összecsapás 2-3 percig is eltarthat. A küzdõfeleknek tilos hajat húzni, szemet nyomni és ököllel ütni. A szumóban nyomást, gáncsolást, pofozást és különbözõ testdobásokat lehet látni.

 • Feketelistás extrém sportok

  Magyarország különös hely, az ember elmegy a barátaival a hétvégén egy kicsit snowboardozni vagy éppen hegyet mászni, esetleg kerékpárral egy „kicsit" veszélyes mutatványokat csinálni a saját maga és társasága szórakoztatására, és történetesen valami baleset történik vele, nem részesülhet ingyenes egészség biztosítási ellátásban, ki kell fizetni a kezelés árát. Hogy miért? Az mindjárt kiderül.

 • Holtan találták Valuev korábbi ellenfelét

  Holtan találtak Vitali Shkrabát belorusz bokszolót, korábbi MMA harcost. A 38 éves bunyósra édesanyja talált rá soligorski otthonában, a hírek szerint egy kés állt ki mellkasából. A helyi rendõrség feltételezése szerint öngyilkosság történt.

 • Aikido: japán harci irányzat

  Alapelvei:
  1. Az Aikido az az ösvény, amely egyesíti a világmindenség összes útját az örökkévalóságig. Az Aikido az az Egyetemes Értelem, amely mindent tartalmaz és mindent egyesít.
  2. Az Aikido az az igazság, amelyet a világegyetem tanít, és amelyet alkalmaznunk kell földi életünkben.
  3. Az Aikido az az alapelv és az az Út, amely összekapcsolja az emberiséget az Egyetemes Tudattal.
  4. Az Aikido akkor teljesedik be, amikor minden egyén igazi útját követve eggyé válik a világegyetemmel.
  5. Az Aikido az erõ és a részvét Útja, amely a végtelen tökéletességhez és Isten örökké növekvõ dicsõségéhez vezet.

 • Az ökölvívás

  Alapelv:
  A küzdelem során a versenyzõk arra törekszenek, hogy ellenfelük testének szabályok által meghatározott területére a lehetõ legtöbb szabályos ütést helyezzék el. Fontos kitétel, hogy az ellenfelek csak az ököl szabályos ütõfelületét használhatják. A küzdelem ötféleképpen végzõdhet: kiütéssel, pontozással, leléptetéssel, feladással, kizárással.

 • Balzsay börtönben!

  Az ökölvívó nagyon nyomasztónak találja az egyszemélyes cellát. Balzsay Károly a sopronkõhidai börtönbe látogatott, ahol a rabokkal találkozott. Elõtte már több sportoló is járt itt.

 • Eskrima, Kali, Arnis: fülöp - szigeteki harcok

  Jelentésük:
  Az Eskrimán, Arnison és Kalin kívül van néhány kevésbé használatos név is: Estokada, Etoque, Fraile, Arnes de mano, Kaliradman, Didya, Kabaroan, Siniwalli. Az Eskrima a spanyol esgrima szóból ered, ami vívást, az Arnis a szintén spanyol arnés szóból származik, ami fegyverzetet, védekezõ fegyvereket jelent, a Kali egy széles pengéjû kard neve, ami még ma is népszerû a Fülöp-szigeteken élõk körében, különösen az ország déli területein.

 • Csötönyi vette át az európai boksz irányítását

  A következõ AIBA végrehajtó bizottsági ülésig, 2008 februárjáig marad fenn ez az állapot, azt követõen megszûnik az EABA, pontosabban összeolvad az AIBA európai irodájával, és európai konföderáció néven mûködik tovább. A rendkívüli kongresszus két további fontos határozatot hozott: a felnõtt férfi mérkõzések játékideje négyszer két percrõl háromszor háromra módosul - azaz helyreáll az 1996-ig létezett rend -, továbbá megszûnik a fejvédõ használata. Mindkét változás a jövõ évi pekingi olimpia után lép életbe.

 • Bedák Zsolt: magabiztos nyolcadik!

  A Spotlight Boxing kispehelysúlyú ásza, a korábbi olimpikon Bedák Zsolt a szombati drezdai profiboksz gálán megszerezte nyolcadik profi gyõzelmét.

 • Extrém sportpályát avattak Salgótarjánban

  Extrém sportpályát avattak csütörtökön a nógrádi megyeszékhelyen, a kemping és a strand szomszédságában. Puszta Béla, Salgótarján polgármestere az ünnepségen elmondta: választásuk azért esett erre a területre, mert a város rövid- és középtávú fejlesztési terveiben a strand szórakoztató központtá alakításával számolnak.

 • Azonnali megoldás a törött végtagoknak

  Az extrém sportok szerelmesei örülhetnek, hiszen hamarosan minden körülmények között képesek lesznek ellátni sérüléseiket annak az egyedülálló speciális mûanyag végtagsínnek a segítségével, amelyet nemrég nemzetközi tervezési díjjal jutalmaztak.

 • Krav Maga: az önvédelmi és közelharc rendszer

  Jelentése: Krav Maga = közelharc (héberül)

 • Véres sport - a régi klasszikusok gyöngyszeme

  (Bloodsport, 1987)

  Frank W. Dux életének legfõbb vágya, hogy részt vegyen a hongkongi titkos kumite bajnokságon. Kisebb-nagyobb nehézségek árán el is jut Hong-Kong-ba, de mivel az USA kormányának alkalmazásában áll, ezért folyamatosan a nyomában vannak a kormány emberei.

 • Kobudo - az õsi harc útja

  Leírás:
  A kobudo stílusai 1609 után alakultak ki Okinawa szigetén, amikor betiltották a lakosság körében a fegyverviselést. Ekkor fejlõdött ki - nagyrészt titokban - a sorozatos támadásoknak köszönhetõen a kobudo és a karate-do stílusok mozgásanyaga.

 • 40 részes sorozat Bruce Lee-rõl

  A kínai televízió 40 részes sorozatot készít Bruce Lee emlékére, akinek filmjei világszerte népszerûvé tették a harcmûvészetet.

 • Rafting történelem

  A kajak és kenu használata nem újkeletû dolog. Amióta az ókorban az ember meghódította a folyóvölgyeket, léteznek ezek a tevékenységek, melyet megannyi õsi egyiptomi, mezopotámiai forrás is ékesen bizonyít. Szerepének állandósulását jól mutatja az a tény is, hogy egyes indián törzsek, de legfõképpen az eszkimók között ma is ez a legelterjedtebb közlekedési eszköz.

 • Kenjutsu

  "Amikor két villanó kard találkozik, nincs hely menekülni. Higgadtan mozogj, úgy ahogy a lótusz virágzik. az ordító szenvedélyek közepette, és erõteljesen döfd át a mennyet." (Tozán szerzetes)

  Hazai stílusok:
  - jikishin kage ryu kenjutsu
  - Sichi no Hoshi Ken-jutsu ryú

 • Francia box: Savate

  Savate, avagy az alvilág küzdõsportja

  Az angol boksz ismert szerte a világon. Kevesebben hallottak a küzdõsport franciaországban született változatáról, melynek "elsõ mûvelõi" francia rablók és alvilági alakok voltak.

kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%