2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A világ legdurvább extrém versenye

A világ legdurvább extrém versenye
110 csapat, 440 versenyzõ, 50 km-es táv, 3000 m szintkülönbség. Verseny az idõvel és egymással. Ez a Red Bull Dolomitenman, a világ legkeményebb extrém sportversenye. Idén már 20. alkalommal rendezték meg a napfényes Kelet-Tirolban a Dolomitenman-t, amelyre a világ minden pontjáról érkeztek extrémsport-csapatok, hogy 20.000 nézõ elõtt megmutassák: mit is tudnak. A viadal idei gyõztese a Kolland Topsport lett, de az egyik induló magyar csapat...
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

...a Naturelle Team tagjainak sem lehet oka panaszra, hiszen a középmezõnyben végeztek. Az extrém verseny idén is futással kezdõdött, 1761 méter szintkülönbséggel. A legjobb idõ ebben a számban 1óra 50 perc volt. A csúcson a futókat elsõsegély és orvosi ellenõrzés várta, hiszen többen szinte végelgyengülésben értek fel, és azonnal összeestek a célban. Így gyakran elõkerült a mentõfólia és a hordágy.

Futás után a sikóernyõzés

A csúcsra ért szerencsés versenyzõk itt átadták a stafétát siklóernyõs társuknak, aki magáva cipelve ernyõs cuccát, folytatta a menetet. Kétszáz méter szintkülönbség futva lefelé, majd száz méter szintben, majd száz fel, a 15 kg-os felszereléssel, ami önmagában is elég megterhelõ. Ezt követõen felszerelés elõ, és már lehetett is startolni az elõre precízen behajtott ernyõvel. Igen ám, de a fáradtságot beleszámítva, ez nem is volt olyan hétköznapi feladat. Aztán persze a levegõben is akadt kihívás, ugyanis két GPS-koordinátát érintve kellett átrepülni egy másik hegyre, majd ott célra szállni.

Az erõs sodrást nehéz volt uralni

Landolás után pedig jöhetett százötven méter szintkülönbség fölfelé összehúzott ernyõvel egy másik starthelyig. Futva. A sportoló itt újra terítette az ernyõt, és ismét startolt. Itt a feladat már "csak" a sebességi lesiklás és újbóli célra szállás volt egy kisméretû focipályára, mely körbe volt véve magas labdahálóval, fákkal, így ez sem volt egyszerû.

Jött a vadvízi kajakos

És még nincs vége... A siklóernyõs csapattag érkezése után azonnal átadta a stafétát vadvízi kajakos társának. A kajakos futva tette meg az utat a vadvízig, majd beugrott a habok közé, hogy küzdjön az akadályokkal az 1 km-es szlalompályán. Nem volt visszaút, a sportoló nem mondhatta azt: meggondoltam magam, kiszállok. Hiszen az erõs sodrás miatt erre lehetõség sincs, végig kell csinálni. Ha pedig sikerrel vette, kikerülte a póznákat, akkor már csak annyit kellett tennie, hogy partotérés után vállára kapta hajóját, és befutott vele a célba. A gyakorlatban ez azonban inkább úgy nézett ki, hogy a sportoló partot ért, majd maga után húzva, bevonszolta a hajót a célvonalig, nem törödve az amortizációval sem.

Kajakos után a bringás folytatta

Mint minden versenyágban a bringás is iszonyatosan kemény hajrával indult a végsõ cél felé. A futás után talán ez volt a legkeményebb kihívás. Nem csak azért, mert kétezer méter magasra kellett feltekerni - néha mászni -, hanem onnan, még a végelgyengülés után, még le is kellett bringázni. Itt pedig nagyon sok múlt a sebességen. Aki pedig fáradt volt, annak csökkent a reakcióideje, így nem volt képes leküzdeni az akadályokat. Sõt, a sérülés veszélye is nagyobb volt...

Eredmények

A kajakfutam után második helyen álló Kolland Topsport hegyi kerékpározója, Alban Lakata (AUT) leelõzte a Skoda Auto Csapatot (Csehország), és ezzel biztosította a diadalt csapatának. A második helyen a Skoda Csapat végzett, a harmadik helyre a Fackelmann Csapat került. A leggyorsabban Jiri Magal (Skoda Auto/CZE) futotta le a hegyi távot. Kajakban Mruzek Kamilnak sikerült egyéniben gyõzedelmeskedni. A hegyi kerékpárosok közül az osztrák Alban Lakata legyõzhetetlennek bizonyult.

Amikor a víz az úr

Figyelemre méltó teljesítményt nyújtott Markus Kröll, Wendelin Ortner, Harald Hudetz és Roland Stauder. A kétséget kizáróan legesélyesebbnek tartott, címvédõ Red Bull Csapatnak három sérült versenyzõvel is sikerült a 4. helyre beérnie.

A hegyi futás után Markus Kröllt bokaszalag-szakadás gyanújával kórházba kellett szállítani, Harald Hudetz bokája a bemelegítés közben sérült meg, így - a vízen nyújtott kiváló teljesítménye után - bicegve adta át a stafétabotot Roland Staudernek, aki komoly megfázása ellenére végül a negyedik helyet vívta ki.

A végeredmény röviden:

1. Kolland Topsport Csapat (Schiessl Helmut, Amon Christian, Natmessnig Herwig / mindegyikük AUT)
2. Skoda Auto Csapat (Magal Jiri, Skrabalek Jan, Mruzek Kamil, Hynek Kristian / mindegyikük CZE)
3. Fackelmann Csapat (Krupicka Robert, Vecera Radek, Slovak Tomas, Novotny Robert / mindegyikük CZE)

Extrem.hu