2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Az airsoft

Az airsoft egy mûanyaggolyót kilövõ fegyverrel játszott hobby-sport gyûjtõneve. Fõ irányzata a harci szimulációs játék (wargame), melyben általában két csapat játszik egymás ellen egy terepakadályokkal szabdalt pályán. A játékok lehetnek ún. végkiállósak, vagy visszaállósak, attól függõen mekkora pályán játszanak, illetve, hány fõ vesz benne részt. Cél egy adott feladat teljesítése, ami lehet pl. terület elfoglalása, valamilyen céltárgy megszerzése, fontos személy útvonalon való végigkísérése stb.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

A fegyverek az eredetiek hasonmásai, de mind anyagukban és mûködésükben, mind lövedékükben és torkolati energiájukban kardinálisan eltérnek a lõfegyverektõl: Az airsoft fegyverek általában 6 mm-es kis mûanyag golyót lõnek ki légsûrítéssel, KIS ENERGIÁVAL, ami átlagosan 0,5-1,5 Joule-t jelent. Összehasonlításként, a lég és flóbert fegyverek átlagosan és maximálisan 7,5 J torkolati energiával tüzelnek, míg az éles lõfegyverek, több nagyságrenddel nagyobbal.

Ezek tehát a legkisebb energiájú, hazánkban légfegyver kategóriába sorolt "hobby puskák". Emberi élet kioltására alkalmatlanok, de természetesen fegyverként kell velük bánni, illetve wargame esetén vannak kötelezõ és el nem hagyható rendszabályok a balesetmentes játék érdekében.

A nagyon kis tömegû mûanyag golyó (ált. 0,2 - 0,25 g ) nem hagy festéknyomot, így az eltalált játékosnak kell a találatot jeleznie. Ezért a korrekt és élvezetes menetek a játékosok érettségén, korrektségén múlnak. Ennek köszönhetõen az airsoft nem nagyon játszható komolyabb tétre, így wargame-ben a versenysport jelleg nem dominál. Ezért is van, hogy az arisoft mûvelõi fõleg (komoly) hobbynak tekintik az airsoft-ot. (A fegyverek erõssége miatt azonban a találatot nehéz eltitkolni, kellemetlen csípésszerû érzése miatt.)

Háromféle fõ típusba tartoznak az airsoft fegyverek:

Spring vagy felhúzós fegyverek:

Ezek fõleg pisztolyokat, pár puskát, shotgunokat és komoly lõtávú sniper fegyvereket takarnak. Itt minden egyes lövés elött kézzel kell a dugattyút felhúzni. A shoti ill. sniper kivételével általában nem nagy energiával lõnek.

Gázzal üzemelõ fegyverek:

Ezek fõleg pisztolyok. Itt egy speciális gáz adja a lövedék kezdõ sebességét ill. a szán felhúzásával az újratöltés is ezen energiával valósul meg. Ezek az ún. Gas Blow Back (GBB) pisztolyok a hüvely kivetésén kívül ugyanúgy mõködnek, mint az éles félautomata öntöltõ pisztolyok. Természetesen a gáz mûködésközbeni hûlése ill. a téli szabadtéri hõmérséklet csökkenése jelentõsen befolyásolja ezen kategória használhatóságát. Ezek miatt fõleg csak másodfegyvernek szokták használni.

Elektromos fegyverek, vagy más néven AEG-ek (Airsoft Electric Gun):

Itt egy nagyteljesítményû akkumulátorral hajtott elektromotor húzza fel a dugattyút, akár egymás után sok százszor, vagyis az alap mûködés itt az egyes vagy a sorozatlövés.

Ezen fegyverek alkotják az airsoft fõ vonulatát. Általában mai öntöltõ puskák, smg-k másolatai. Egy minõségi modell alapból 30-40 méteres lõtávval, centiméteres pontossággal, 50-70-es tárral rendelkezik. Kaphatók hozzá pót- és tuningalkatrészek, kiegészítõk, nagykapacitású póttárak, sinek, optikai célzók, hangtompító replikák, konverziós szettek stb.