2024.04.24. - György

Egyiptomba tartanak az extrém sportok kedvelõi

Húsz óra hajóút vár a kelet-közép-európai - köztük magyar - sportolókból álló Old Spice - expedícióra, amelynek tagjai jelenleg Szudánból Egyiptomba tartanak. Az extrém sportolókból álló expedíció március 10-én indult el a dél-afrikai Fokvárosból, hogy különféle erõt próbáló feladatokat megoldva - hegymászás, futás, túrázás, biciklizés, evezés - 150 nap alatt átvágjon Afrikán.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

A résztvevõk mindegyike más-más extrém sportban mozog otthonosan, és más-más országot képvisel. A cseh Petr Siska Tuma kerékpározik, a szlovákiai Alföldy Tibor kerékpározik, kajakozik, kenuzik. A horvát Ivan Capovic hét éve kalandversenyek résztvevõje. A szlovén Robert Rakovec atléta ugyancsak széles körû tapasztalatokkal rendelkezik az extrém sportok terén. A tájékozódási futásban, hegymászásban jó Andrej Spak Ukrajnát, az öt éve kalandversenyeken részt vevõ Artyom Rosztovcev Oroszországot képviseli.

Az expedíció magyar vezetõje Hídvégi Üstös-Pál túlélési és navigációs szakértõ, aki otthonosan mozog a hegymászás, a hegyi kerékpározás, a görkorcsolyázás, a rafting, az evezés, a síelés és a lovaglás terén. A csapat célja, hogy próbára tegye fizikai és érzelmi tûrõképességét, amit, úgy tûnik, maradéktalanul elér.

A csapat vezetõjével az MTI telefonon beszélt. Az expedíció tagjai épp a hajó indulására vártak. Hídvégi-Üstös Pál elcsigázott hangulatban számolt be állapotukról. Elmondta, hogy nagyon fáradtak, rekkenõ, 50 fokos hõség van, amit sokan közülük nehezen viselnek. Ezenkívül mindenkinek van valamilyen gyomor, vagy más egészségügyi problémája. Hiányzik a családjuk, alig várják, hogy hazaérjenek.

Az expedíció útja nagy részén túl van. A sportolók futottak a Kalahári sivatagban, eveztek a Zambézi folyón, megmásztak több hegyet, köztük a Kilimandzsárót. Igaz, a csúcsot csak a csapat fele érte el.

A fizikai megpróbáltatásokon túl más nehézségekkel is találkozott a csapat. Többször megkergették, vagy kövekkel megdobálták õket az afrikaiak, akiknek viselkedése Hídvégi-Üstös Pál szerint teljesen kiszámíthatatlan: míg az egyik percben kedvesen fogadják, a másikban már dobálják õket. Az expedíciót ez mentálisan nagyon megrázza.

Egyiptomba csütörtökön érkeznek meg, mivel minden feladat engedélyhez kötött, elõször az engedélyeket szerzik be. Ebben az országban is futás, evezés, kerékpározás vár a sportolókra. Várhatóan július elején ér véget kalandtúrájuk.