2024.04.19. - Emma

Sambo

Orosz küzdõsport és önvédelmi rendszer

Jelentése:
Sambo = 'SAMozaschita Bez Oruzhiya' - Fegyver nélküli önvédelem
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

Történet:
A sambo különbözõ küzdõsport rendszerek (jujitsu, judo, francia birkózás, amerikai free-style birkózás, általános önvédelmi technikák, angol és francia boksz, stb.) válogatott elemeibõl kialakított egyedi harcmûvészeti rendszer. Az 1910-es 20-as években Oroszországban fejlõdött ki. Az elnevezés valójában rövidített változata az eredeti SAMozashchita Bez Oruzhiya névnek, amely fegyver nélküli önvédelmet jelent.

A sambo technika legnagyobb számban a jujitsu és az olimpia elõtti judo (cselgáncs) elemeit tartalmazza, és ez keveredett a hagyományos orosz birkózó stílussal. A stílus a II. Világháború korszakából származó utcai harcosokra jellemzõ elemeket is átvett, majd a mai orosz katonaság kiképzésének részévé vált, mint hivatalos katonai kiképzõ rendszer.

Természetesen a mai stílus alapjait képzõ japán technikák nagy részben kerültek változtatásra,és ennek köszönhetõen több változat is kialakult. A katonaságban alkalmazott rendszeren kívül létezik egy sport változat, a borba sambo, ami ma Oroszország nemzeti küzdõsportja. A borba samboban kevesebb hangsúlyt fektetnek a judoban jellemzõ dobásokra, inkább a fogásokon keresztül elért gyors földre kerítésnek és agáncsolásnak a változatos technikáit alkalmazzák.

Alapítója:
V. S. Oszcsepkov - aki az akkori Szovjetúnióban az 1910-es évek elejétõl gyûjtötte, tanulmányozta és alkalmazta a leghatékonyabb birkózó és önvédelmi módszereket. Az 1930-as évek közepére sikerült kifejlesztenie az õsi és új elveken alapuló rendszert, a sambo-t.