2024.03.28. - Gedeon, Johanna

K1 (K-1)

Történet:
1980. Kazuyoshi Ishii megalapítja a Seidokan Karate iskolát Oszakában, ahol dojok és egyetemi karate klubok találhatók.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

1981. Oszakában megrendezik az elsõ Össz Japan Karate-Do tornát, Ishii és Seido Kaikan, az új Seidokan Karate elnök szervezésében. A full-kontakt verseny megtölti Furitsu csarnokot és közvetíti a helyi TV.

1982. Seido Kaikan harcosok kiállnak/megküzdenek Kung Fu mesterek egy csoportjával és gyõzelmet aratnak a kansai-i Erzsébet Királynõ Stadionban. Ezalatt Ishii-t választják az újonnan alakult All Japan Budo (Martial Arts) Promotion Association elsõ elnökének. A szervezetet kansai körzeti karate és kempo csoportok hozták létre.

1985. Seido Kaikan irodát nyit az Egyesült Államokban, amelynek Tom Edwards lesz az ügyvezetõje.

1988. Két Ishii tanítvány (Toshiyuki Yanagisawa és Masaaki Satake) végez a Karate Real Champion Tournament elsõ és második helyén és így az Ishii féle Seido Kaikan végleg kivívja a harcmûvész közösség elismerését.

1991. Sorozatos tornagyõzelmek. Seido Kaikan Tokióban egy tornán megmérkõzik az USA Oyama Karate-val és Satake gyõzelmet arat a legendás Wilie Williams felet.

1992. Az elsõ kesztyûs karate esemény Japánban: a Karate Japan Open, amelyet Satake nyer.

1993. Ahogyan a karate egyre közelít stílusban a kickboxhoz Ishii szervezésében megrendezésre kerül az elsõ K-1 Grand Prix a tokiói Yoyogi Dai-Ichi Stadionban. Az eseményen szabványos méretû boxringben küzdenek forradalmi K-1 szabályok alatt, amely többek között engedi a karate és kicbox ütéseket egyaránt. 10000 fõs teltház elõtt az elsõ K-1 bajnokságot Branco Citatic nyeri. Még két K-1 esemény kerül megrendezésre ugyanebben az évben, amelyeket Satake és Hoost nyer.

1994. Peter Aerts nyeri a második K-1 Grand Prix-t, legyõzvén az újonc Andy Hug-ot, aki így elsõ K-1 meccsét elveszíti. zeptemberben Hug "bosszút áll" a Yokohama Arénában és megalapozza hírnevét mint az egyik elsõ K-1 szupersztár.

1995. Májusban Aerts sikeresen megvédi bajnoki címét a 3. K-1 GP-n. Következõ hónapban Hug otthonában, Svájcban rendezik az elsõ tengerentúli versenyét e rohamosan fejlõdõ sportágnak. A K-1 Fight Night több mint 12000 nézõje elõtt az esélyes Hug kiütéssel nyer a WKA USA bajnok Dennis Lane ellen.

1996. Az újonc Mike Bernardo meglepi Aerts-et a K-1 GP-n, aztán a döntõben vereséget szenved Hug-tól, aki ez évben egy még az elõzõnél is nagyobb Fight Night versenyt visz Svájcba. Augusztusban a Sony kiadja az elsõ K-1 videojátékot. Októberben az országos Fuji TV Network a Yokohama Arénából közvetíti a K-1 Star Wars nevû eseményt, ami a kezdetét jelenti a Fuji és a K-1 szövetségének.

1997. K-1 harcosok, mint Hug, Aerts, Bernardo már komoly hírességek Japánban, akiket gyakran látni TV-ben, és rajongók hada üldöz az utcán. Hug Fight Night-ját közvetíti a svájci nemzeti TV. Japánban az ország három legnagyobb városa, Nagoya, Oszaka és Tokió ad otthont a K-1 eseményeknek. A Tokio Dome GP 45000 jegyét alig egy óra alatt elkapkodták. Ebben az évben Hoost pontozásos gyõzelmével kaparintotta meg a koronát Hugtól. A torna televíziós nézettségi adatai elérték a meglepõen magas 20%-os arányt. Japánban a K-1 az egyik legnépszerûbb sport lett.

1998. A svájci versenyt - amelyet Stefan Leko nyer - K-1 European Grand Prix-re keresztelik. Az új K-1 USA GP-t megnyervén Rick Rufus is biztosítja helyét a Decemberi tokiói GP-n. A japán GP-n Satake 63800 nézõ elõtt diadalmaskodik a háromszoros bajnok Aerts felett.

1999. A K-1 eddigi legsikeresebb éve teltházas versenyekkel, mint a K-1 All Stars nights, K-1 Spirits. Az év betetõzéseként egy újabb zsúfolt házas Tokyo Dome GP-n Ernesto "Mr Perfect" Hoost egy hihetetlenül izgalmas döntõn legyõzi Mirko "Crocop" Filipovicot elhódítván a K-1 bajnoki címet.

2000. Ernesto Hoost 2000-ben megvédi bajnoki címét.

2001. K-1 megkoronázza elsõ Óceániai bajnokát az újzélandi Mark Hunt személyében.

2002. Újabb diadalával Ernesto Hoost az elsõ négyszeres bajnok a sportág történetében.

2003. Az amerikai erõgép, Bob "The Beast" Sapp felbukkanása új színt visz a sportág életébe.

Ismét holland harcos a K-1 trónján. Remy Bonjasky fölényesen szerzi meg a bajnoki övet a tokiói gálán.

Leírás:
A Karate, a Kick box, a Taek kwon do és a Kung fu voltak azok a harcmûvészeti ágak, amelyeket ötvözve a K-1 elindult hódító útjára.

Az év folyamán, 5 kontinens K-1 harcosai küzdenek azért, hogy bekerülve a legjobbak közé részt vehessenek a Tokyo-ban megrendezett K1 World Grand Prixen, ami minden év decemberében kerül megrendezésre. A K-1 népszerûsége Japánban és világszerte rohamosan nõl.

A K-1 szabályok nem engedélyezik a könyök használatát, valamint a birkózó technikák alkalmazását és a grapplinget, vagyis a földharcot. 8 súlycsoport létezik, de a K-1 - fõleg a média és annak kereskedelmi vonzata miatt - elõnyben részesíti a 70-75 kg-os középsúlyt és a +93 kg-os nehézsúlyt. A küzdõ felek védõfelszerelése szabványos boxkesztyûbõl, ágyékvédõbõl és fogvédõbõl áll. Az egyedi mérkõzések 3x3 vagy 5x3 percbõl állnak. A bajnokságokon a menetek 3x3 percesek. A mérkõzések pontozásos rendszerben folynak. Ha nem születik gyõztes, akkor egy extra menet alatt döntik el, ki a jobb. Ekkor az elõzõ menetekben nyújtott teljesítményt nem veszik figyelembe. Ha ekkor sincs döntés, akkor még egy ráadás menet következik, amely után az egész mérkõzést tekintve a versenyzõk között a legkisebb különbség is döntõ erõvel bír.

Pontozásnál az alábbi prioritási sorrendet veszik figyelembe a bírák:

- leütések száma
- az ellefélben okozott "kár" nagysága
- tiszta találatok száma
- támadásban nyújtott agresszivitás mértéke, foka

Alakjai:
Legismertebb K-1 sztárok: Ray Sefo, Andy Hug, Ernesto Hoost, Bob Sapp, Remy Bonjasky, Musashi Musashi, Stefan Leko, Peter Aerts, Mirko Filipovics.