2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Krav Maga: az önvédelmi és közelharc rendszer

Jelentése: Krav Maga = közelharc (héberül)
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

Leírás:
Krav Maga az Izraeli Védelmi Erõk (héberül: Tsahal) valamint az Izraeli Nemzeti Rendõrség hivatalos önvédelmi- és közelharc rendszere, de számos más ország rendõrségi és katonai alakulatai (pl. FBI, SWAT) is használják.

Alapelv:
A Krav Maga általános jellemzõi a kravmaga.hu leírása alapján:
- A Krav Maga az emberi test ösztönös védelmi reakcióit, természetes mozgását valamint az önvédelem és a közelharc logikusan felépitett taktikáit használja alapul;
- A technikák viszonylag rövid idõ alatt elsajátíthatóak és magas szintre fejleszthetõek;
- Már néhány foglalkozás eredménye képpen közelharcban tapasztalatlan nõk, férfiak, fiatal és idõsebb emberek is - fizikai adottsagaiktol függetlenül - jól tudják használni a tanult technikákat;
a Krav Maga technikái és taktikái hatásosak szélsõségesen durva és erõszakos körülmények között is.

Alapító:
Imi Lichtenfeld (1910-1998) héberül: Imi Sde-Or (Budapesten született, késõbb vándorolt ki Palesztínába)

Történet:
1978-ban Imi Lichtenfeld legközelebbi tanítványaival megalapította az Izraeli Krav Maga Szövetséget, a rendszer népszerûsítésére és oktatása Izraelben és külföldön. Izrael határain túl a Krav Maga elõször az Amerikai Egyesült Államokba jutott el.

A 90-es évek elején Imi, egyik legközelebbi tanitványával és asszisztensével, Eyal Yanilovval megalapította a Nemzetközi Krav Maga Szövetséget (IKMF). 1996-ban Imi kinevezte Eyalt a szövetség elnökévé és a legmagasabb oktatói fokozattal jutalmazta, melyet valaha is adott (Master level 3/Expert level 8).

Szervezetek:
IKMF = International Krav Maga Federation (Nemzetközi Krav Maga Szövetség) - alapítója: Imi Lichtenfeld

Alakjai:
Eyal Yanilov
A világon a legmagasabb képesítéssel rendelkezõ Krav Maga oktatója, a Nemzetközi Krav Maga Szövetség elnöke, Imi Lichtenfeld jogutódja és az IKMF vezetõ oktatója.

Tal Kvores - vezetõ edzõ (expert 1.)
Izraeli Krav Maga oktató, hazájában civilek oktatásán kívül két évig fegyveres alakulatok képzésével is foglalkozott az izraeli hadsereg kötelékein belül. Magyarországon õ a legmagasabb képesítéssel rendelkezõ oktató.

Linkek:
. Kravmaga.hu
· kravmaga.lap.hu